PRZEPISY, WYTRAWNIE

SYCĄCE CURRY Z SOCZEWICĄ, BATATAMI I PAPRYKĄ

20160719_135850

Przepisów na curry jest tak wiele… jak ludzi w Chinach. 😉 Sama często dodaję do niego coś nowego, bądź zmieniam dodatki. Ten jest ostatnio moim hitem. Danie jest aromatyczne i baaardzo sycące. Zatem do roboty!

Składniki:

wcześniej ugotowana szklanka czerwonej soczewicy

wcześniej upieczony batat

czerwona cebula

ząbek czosnku

1 łyżka oleju kokosowego

1/2 butelki passaty pomidorowej (ze szklanek butelki)

1/2 puszki mleczka kokosowego

1/2 czerwonej papryki

Przyprawy:

1/2 – 1 łyżeczki curry

1/2 – 1 łyżeczki Garam Masala

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta pieprzu cayenne

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Ugotować osobno czerwoną soczewicę.
  2. Upiec batata (nie trzeba obierać ze skórki, wystarczy pokroić w plastry, piec w 200°C przez ok. 45-50 min., po ostudzeniu sama odchodzi).
  3. Pokroić cebulę w kostkę i smażyć z odrobiną soli na oleju. Dodać po chwili zmiażdżony czosnek.
  4. Gdy cebula i czosnek się zeszklą, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Jeśli całość przywiera, podlać wodą z mleczka kokosowego.
  5. Do podduszonej papryki dodać wszystkie przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Podsmażyć chwilę, aby uwolnił się aromat.
  6. Zalać passatą i mleczkiem kokosowym. Gotować przez chwilę, aż odparuje nadmiar wody.
  7. Dodać pokrojonego w kostkę batata i soczewicę i jeszcze przez moment wszystko razem dusić.
  8. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli curry jest mało wyraziste w smaku nie żałować przypraw! 🙂
  9. Najlepiej smakuje z białym długoziarnistym ryżem i świeżą pietruszką.

 

Tak przygotowane curry powinno mieć kremową konsystencję i być lekko ostre w smaku, aby tworzyło idealną kompozycję z łagodnym ryżem.

Dajcie znać jak Wam smakuje!

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply