fbpx
NA SŁODKO, PRZEPISY

KREMOWY I FIOLETOWY CZYLI BEZNABIAŁOWE TWAROŻKI NA SŁODKO Z CZEGOŚ INNEGO NIŻ SOJA!

Wegański twarożek na słodko z tofu i rodzynkami to już klasyk, ale co mają zrobić Ci którzy na tofu i wszelkie inne produkty sojowe są uczuleni a nabiału nie jedzą z innych powodów? No właśnie, w takiej też sytuacji życiowej sama siebie postawiłam i znalazłam optymalne, idealnie dopracowane dietetycznie, a przy tym przepyszne rozwiązanie. Co więcej przemyciłam tu jedną z najzdrowszych roślin na globie czyli…

… czerwoną fasolę (m.in. działanie antynowotworowe oraz obniżające poziom cholesterolu!). Wiem, wiem, brzmi odpychająco. Bo jak niby roślina strączkowa, którą dodaje się do wytrawnych dań ma smakować w jakimś mazidle? Ci bardziej zaawansowani w „fit” przepisach powiedzą, że znają ciasto z fasoli czy ciecierzycy, ale za dużo z tym roboty a poza tym ciastem nie posmarujemy świeżutkiej skibki chleba na śniadanie, prawda ;-)? Stąd też pomysł na błyskawiczny twarożek, który autentycznie po schłodzeniu ma delikatnie „mleczny” smak i to bez użycia łatwo imitujących nabiał produktów sojowych tj. tofu czy mleko sojowe ani kosmicznie drogich orzechów nerkowca.

 

Niejedzenie produktów sojowych przy roślinnym sposobie odżywiania się wymaga dość sprawnego radzenia sobie z zamiennikami, tak, żeby strączki nie wyszły bokiem. Ten przepis jest najlepszym przykładem, że MOŻNA bez wielkiego nakładu czasu i pieniędzy. Co więcej otrzymany twarożek nie jest tak tłusty, jak np. ten z orzechów nerkowca czy nasion słonecznika, czyli możemy hojnie posmarować skibę i nie mieć wyrzutów sumienia, a w ciągu dnia chrupać sobie ulubione orzechy, pestki i nasiona. Good deal? Ja myślę! 😉

 

 

SKŁADNIKI na orzechowy twarożek z czerwonej fasoli (ok. 6 porcji)

  • 30 g Orzechy włoskie
  • 6 g Wiórki kokosowe
  • 240 g Fasola czerwona, konserwowa
  • 20 g Rodzynki suszone
  • 20 g Masło orzechowe, bez dodatku cukru, oleju palmowego i soli
  • 6 g Cukier kokosowy/syrop klonowy/miód
  • 30 ml Ciepła woda/mleko roślinne
  • Sok z cytryny i szczypta soli morskiej do smaku

  • Fasolę przelewamy na sitku wrzącą wodą. Blendujemy wszystkie składniki, oprócz wiórek, ze szczyptą soli i 30 ml ciepłej wody. Doprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy z wiórkami.

*najlepiej smakuje schłodzony.

*ja używam blendera ręcznego.

*twarożek jest średnio słodki, tak, aby móc bawić się super słodkimi i super zdrowymi dodatkami, jak np. po prostu świeże owoce (polecam kaki!); świetnie będzie też smakował skropiony miodem/syropem klonowym lub z obłędnie zdrową nutellą śliwkową z awokado!

* w wersji bardziej deserowej polecam podwoić ilość rodzynek i cukru kokosowego. Niech nazwa Cię nie zmyli. Jest niesamowicie odżywczy i nie podnosi tak gwałtownie poziomu glukozy we krwi, jak czysty cukier trzcinowy! 😉

1 PORCJA TWAROŻKU Z CZERWONEJ FASOLI to ok. 115 kcal || 5 g B || 6 g T || 10 g W

 

 

SKŁADNIKI na waniliowo-cytrynowy twarożek z białej fasoli (ok. 6 porcji)

  • 12 g Wiórki kokosowe
  • 240 g Fasola konserwowa biała
  • 35 g Śliwka, suszona (ok. 3 duże sztuki)
  • 150 ml Ciepła woda/mleko roślinne (np. z orzechów nerkowca)
  • 20 g Masło orzechowe (bez dodatku cukru, oleju palmowego i soli)
  • 6 g Cukier kokosowy (* w wersji bardziej deserowej ok. 20 ml syropu klonowego/miodu/cukru kokosowego)
  • Sok z połowy cytryny
  • Kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego (z wanilią Bourbon)

 

Przygotowanie

  • Fasolę przelewamy na sitku wrzącą wodą. Blendujemy wszystkie składniki. Doprawiamy sokiem z cytryny.

 

*najlepiej smakuje schłodzony.

*wersja poza nawiasami jest zdecydowanie bardziej „wytrawna” i stanowi wręcz doskonałe tło pod zdrowe słodzidło, nutellę czy dżem; mnie posmakował bardzo skropiony miodem i posypany orzechami nerkowca! <3

 

1 PORCJA TWAROŻKU Z BIAŁEJ FASOLI to ok. 97 kcal || 4 g B || 4 g T || 10 g W

 

 

Daj proszę znać, czy takie twarożki wejdą na stałe do Twojego menu i czy tak, jak ja czujesz po nich napływ energii? 😀

 

Smacznego! 💚😉

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Joanna 19 grudnia, 2018 at 2:11 pm

    Hej, dzięki za świetne przepisy!
    Chciałam zapytać dlaczego przelewasz fasolę wrzątkiem? Niektórzy twierdzą, że woda z fasoli jest pełna składników odżywczych i powinno używać się całej zawartości puszki.
    Co robić?

    • Reply Agnieszka 21 grudnia, 2018 at 1:41 pm

      Hej, proszę bardzo! Cała przyjemność po mojej stronie ;).
      O tej teorii ze składnikami odżywczymi nie słyszałam. Robię to, aby oczyścić ją z nadmiaru soli z zalewy i zlikwidować czasem delikatnie odczuwalny „puszkowy posmak”.

    Leave a Reply