Dynia to fantastyczne źródło witaminy E, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu i cynku. Słodkie warzywo stanowi idealną bazę do wypieku fenomenalnych słodkości. Nie potrzeba jaj, krowiego mleka ani „białej śmierci”, czyli cukru (rafinowanego). Istnieją łatwo dostępne, smaczne i znacznie korzystniejsze dla zdrowia zamienniki tych produktów. Zapraszam do pieczenia.
Jestem zwolenniczką ruchu #zerowaste, dlatego też przepis bazuje na niemal całej dyni, wraz ze skórką. Jest pysznie, JADALNIE i zdrowo 🙂
SKŁADNIKI (10 ciastek)
składniki mokre
- 330 g dyni odmiany Hokkaido*
- 180 g bananów (1,5 sztuki)
- 15 g masła orzechowego (łyżka)
- 10 g oleju np. kokosowego**
- 120 ml mleka roślinnego (1/2 szklanki)
składniki suche
- 50 g mąki owsianej***
- 15 g mąki z cieciorki (łyżka)
- 35 g cukru kokosowego (3 łyżki)****
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szczypty soli
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 45 g rodzynek (3 łyżki)
- 20 g słonecznika (2 łyżki)
*jej skórka jest jadalna
**olej kokosowy nierafinowany; można dodać olej rzepakowy lub pominąć ten składnik.
***mąkę owsianą możesz otrzymać przez zmielenie płatków owsianych w młynku.
****cukier kokosowy możesz stosować zamiennie z ksylitolem/erytrolem, jednak może to delikatnie zmienić smak ciasteczek, będą mniej „karmelowe”.
Przygotowanie
Dynię kroimy na mniejsze części i ścieramy na grubych oczkach, wraz ze skórą (w odmianie Hokkaido skórka jest jadalna).
Dojrzałe banany rozgniatamy widelcem.
W kubeczku rozpuszczamy masło orzechowe z olejem i odrobiną ciepłej wody. Można też zalać wrzącą wodą rodzynki (opcjonalnie).
Mieszamy mokre składniki z dynią i bananem.
W osobnej misce mieszamy suche składniki z solą.
Łączymy składniki suche z mokrymi, rodzynkami i słonecznikiem.
Pieczemy ciasteczka w piekarniku nagrzanym na ok. 180 st., przewracając po połowie czasu na drugą stronę. Całe pieczenie powinno trwać ok. 30 min. w 180 st. i delikatne dopiekanie ok. 10-15 min. w 150 st.
1 ciastko zawiera:
- 116 kcal
- 19 g węglowodanów
- 3,5 g tłuszczu
- 3 g białka
Pamiętaj, że kalorie to nie wszystko. Liczy się radość z jedzenia i jego odżywcza moc. Jedzenie przygotowywane i spożywane z miłością, zawsze będzie dla Ciebie najzdrowsze.
Może nie wyglądają zbyt „estradowo”,za to smakują fenomenalnie! Chrupiąca skórka, mięciutkie wnętrze i cudownie cynamonowy aromat.
Smacznego!
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Wskakuj na Facebook oraz Instagram.
Komentuj i dziel się ze światem.
Twoja pomoc jest na wagę złota.
No Comments