fbpx
NA SŁODKO, PRZEPISY

#ZEROWASTE mięciutkie wegańskie ciastka dyniowe

Dynia to fantastyczne źródło witaminy E, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu i cynku. Słodkie warzywo stanowi idealną bazę do wypieku fenomenalnych słodkości. Nie potrzeba jaj, krowiego mleka ani „białej śmierci”, czyli cukru (rafinowanego). Istnieją łatwo dostępne, smaczne i znacznie korzystniejsze dla zdrowia zamienniki tych produktów. Zapraszam do pieczenia.

Jestem zwolenniczką ruchu #zerowaste, dlatego też przepis bazuje na niemal całej dyni, wraz ze skórką. Jest pysznie, JADALNIE i zdrowo 🙂

 

 

SKŁADNIKI (10 ciastek)

składniki mokre

  • 330 g dyni odmiany Hokkaido*
  • 180 g bananów (1,5 sztuki)
  • 15 g masła orzechowego (łyżka)
  • 10 g oleju np. kokosowego**
  • 120 ml mleka roślinnego (1/2 szklanki)

składniki suche

  • 50 g mąki owsianej***
  • 15 g mąki z cieciorki (łyżka)
  • 35 g cukru kokosowego (3 łyżki)****
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szczypty soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 45 g rodzynek (3 łyżki)
  • 20 g słonecznika (2 łyżki)

 

*jej skórka jest jadalna

**olej kokosowy nierafinowany; można dodać olej rzepakowy lub pominąć ten składnik.

***mąkę owsianą możesz otrzymać przez zmielenie płatków owsianych w młynku.

****cukier kokosowy możesz stosować zamiennie z ksylitolem/erytrolem, jednak może to delikatnie zmienić smak ciasteczek, będą mniej „karmelowe”.

 

Przygotowanie

Dynię kroimy na mniejsze części i ścieramy na grubych oczkach, wraz ze skórą (w odmianie Hokkaido skórka jest jadalna).

Dojrzałe banany rozgniatamy widelcem.

W kubeczku rozpuszczamy masło orzechowe z olejem i odrobiną ciepłej wody. Można też zalać wrzącą wodą rodzynki (opcjonalnie).

Mieszamy mokre składniki z dynią i bananem.

W osobnej misce mieszamy suche składniki z solą.

Łączymy składniki suche z mokrymi, rodzynkami i słonecznikiem.

Pieczemy ciasteczka w piekarniku nagrzanym na ok. 180 st., przewracając po połowie czasu na drugą stronę. Całe pieczenie powinno trwać ok. 30 min. w 180 st. i delikatne dopiekanie ok. 10-15 min. w 150 st.

 

1 ciastko zawiera:

  • 116 kcal
  • 19 g węglowodanów
  • 3,5 g tłuszczu
  • 3 g białka

 

Pamiętaj, że kalorie to nie wszystko. Liczy się radość z jedzenia i jego odżywcza moc. Jedzenie przygotowywane i spożywane z miłością, zawsze będzie dla Ciebie najzdrowsze.

 

Może nie wyglądają zbyt „estradowo”,za to smakują fenomenalnie! Chrupiąca skórka, mięciutkie wnętrze i cudownie cynamonowy aromat.

Smacznego!

 

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja pomoc jest na wagę złota.

 

Chcesz nauczyć się, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

OFERTA DIETETYCZNA

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply