Czym posmarować kanapkę, skoro nabiał odpada? Mam dla Was najprostszą i najpyszniejszą odpowiedź na to pytanie!
W przypadku tej pasty kanapkowej sprawdza się stwierdzenie – im prościej tym lepiej. Minimalny nakład pracy, a efekt spektakularny! Wytrawna pasta, dzięki słodyczy suszonych pomidorów staje się wyjątkowa i uzależniająca. Do takich zdrowych uzależnień zachęcam gorąco! Nie pożałujecie, jak spróbujecie!
Im lepszej jakości składniki, tym lepszy efekt. To oczywiste, nie każdy ma czas i chęci na gotowanie cieciorki. Dla tych z Was mam idealne rozwiązanie w postaci cieciorki ze słoika (dostępna w wielu sklepach ze zdrową żywnością). Z puszki? Sama czasem używam i czuję różnicę w smaku (pomijając kwestie wartości odżywczej i aluminium).
Pasta smakuje najlepiej na chlebie na zakwasie w towarzystwie świeżej natki pietruszki, soczystych pomidorów malinowych, ogórków… im więcej sezonowych warzyw na wierzchu tym lepiej! Korzystajmy z tych cudów natury!
Składniki:
ok. 250 g cieciorki z zalewy lub ugotowanej**
60 g suszonych pomidorów (ok. pół słoiczka)*
3 spore łyżki oleju z zalewy z pomidorów*
spory ząbek czosnku
suszona natka pietruszki
sól morska
pieprz
*Polecam nie żałować pomidorków i oleju z zalewy. Więcej co prawda znaczy tłuściej, ale też jeszcze pyszniej 🙂
**Dla fanów innych strączków! Z czerwoną fasolą wychodzi równie fenomenalnie.
Przygotowanie:
- Dokładnie zblendować wszystkie składniki na gładką pastę za pomocą blendera ręcznego i gotowe!
Pasta ta stanowi zrównoważoną kompozycję makroskładników – mamy paliwo napędzające nas do aktywności, czyli węglowodany, białko odbudowujące mięśnie po treningu i zdrowe tłuszcze bez cholesterolu. Smarując nią (solidnie!) pajdę chleba dostarczamy sobie tyle samo kalorii, co znacznie mniejszym plastrem sera żółtego. Szybka kalkulacja.. mamy więcej na talerzu, a to lubimy najbardziej!
Spójrzcie sami, jak ma się ona w stosunku do sera żółtego. Kto wygrywa tę stawkę? 🙂
Wartość odżywcza w 40 g (solidna łyżka pasty!) a 25 g sera Gouda (1 plasterek):
87 kcal 89 kcal
5,6 g tłuszczu 6,2 g tłuszczu
2,4 g białka 6,2 g białka
6,7 g węglowodanów 0,6 g węglowodanów
Kto by pomyślał, że źródłem moich roślinnych inspiracji stanie się mama nie-weganka. 😉 Dziękuję mamo za przepis!
A Wam życzę smacznego!
Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!
EBOOK
NOWOŚĆ!
WEGE POSIŁKI DLA UCZNIÓW + JADŁOSPIS BOGATY W ŻELAZO GRATIS!
LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA SPORT 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL
8 komentarzy
Lubię hummus, ale wolę wersję klasyczną bez pomidorów i do tego zwykłego pomidora:)
Dla mnie hummus to całkiem inny smak. Też podchodziłam sceptycznie do tego połączenia, ale po pierwszej próbie miłość 😉
A ja właśnie dzisiaj wieczorem nabrałem ochoty na taką pastę. Kupiłem składniki, wracam do domu, a przepis u ciebie.
Jakaś telepatia czy co? 🙂
Najwidoczniej tak 🙂 ja tak mam jak jadę do rodziców i na coś mam ochotę, a tam na mnie to czeka :))
Pasta wyszła?
Kocham to połączenie <3 Wielokrotnie już robiłam i nigdy mi się nie znudzi ta pasta!
Bardzo się cieszę i powiem Ci, że mam tak samo! 😉 odkąd ją odkryłam, to nawet robię częściej niż hummus 😀
Polecam olej konopny zamiast tego z zalewy z pomidorów – zdrowszy, a nie psuje smaku
🙂
Naprawdę konopny nie ma w sobie goryczki? :O próbowałam już białko i mąkę z konopi.. nie przeszło u mnie 😉