NA SŁODKO, PRZEPISY

Wielkanoc na weganie czyli cytrynowa babka

Już nigdy babka wielkanocna nie będzie kojarzyć się z pozbawioną wartości mąką, cukrem i jajami! Oczywiście, że wszystko jest dla ludzi, jednak gdy mamy wybór, wolną wolę i półki pełne wspaniałych artykułów spożywczych, to czemu nie spróbować zdrowszej wersji najpopularniejszego wielkanocnego wypieku?

Gwarantuję, że nie zawiedziecie się jej subtelnie słodko-cytrynowym smakiem, delikatnością i wilgotnością. A Ci którzy nie lubią kakao- spokojnie – czekoladowy kolor to sprawka pełnoziarnistej mąki orkiszowej 😉 zaś idealnie wilgotna struktura wynika z użycia warzyw. Tak! Bez cukru, z warzywami, bez nabiału. Zdrowiej być nie może!

 

To co pieczemy?

 

PRZEPIS na wegańską cytrynową babkę wielkanocną bez użycia nabiału, cukru i mąki pszennej (ok. 8 porcji)

* w nawiasie możliwe alternatywy
* w wersji nieco słodszej warto dodać 100 g słodzidła.
  • 20 g czyli 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego w młynku – o w ten sposób.
  • 90 g czyli 1 mała cukinia po obraniu i wydrążeniu
  • 10 g  czyli 2 łyżeczki ekstraktu wanilii z Bourbon
  • 90 g czyli 1 mała marchew po obraniu
  • 80 g mąki z orkiszu pełnoziarnistej typ 2000
  • 2 ml octu jabłkowego
  • 40 ml czyli 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 18 g czyli kilka łyżeczek świeżo startej skórki ze sparzonej cytryny
  • 40 ml wody do kleiku z siemienia
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 100 ml świeżego soku z cytryny
  • 100 ml mleczka kokosowego- tłustego i płynnego z puszki/kartonu
  • 12 g sody oczyszczonej
  • 80 g erytrolu (* cukier kokosowy/ksylitol)
  • 80 g mąki z cieciorki i grochu, czyli besan (* mąka z samej cieciorki)

Przygotowanie

  • W małej miseczce mieszamy mleczko z octem.
  • Marchew i cukinię obieramy, ścieramy na grubych oczkach.
  • Cytrynę sparzamy, ścieramy na drobno skórkę i wyciskamy sok.
  • Robimy „jajo” z 2 łyżek zmielonego lnu z 4 łyżkami ciepłej wody.
  • W dużej misce mieszamy starte warzywa ze słodzidłem, olejem, łyżeczką soli, cytryną i ekstraktem waniliowym.
  • Do masy dodajemy wymieszane z sodą mąki oraz mleczko z octem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 min. (dzięki temu nie będzie wyczuwalna mąka z cieciorki).
  • Pieczemy w formie do babki (posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką orkiszową) w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok. 1h 30 min. (bez termoobiegu), czyli do momentu aż widelec włożony do ciasta będzie suchy (w połowie pieczenia warto je przykryć, aby spód nie był zbyt przypalony).
  • Dekorujemy lukrem bez kalorii i ulubionymi dodatkami 😀 (przepis poniżej)

 

LUKIER BEZ KALORII (Indeks glikemiczny=0)

  • 30-60 g erytrolu
  • kilka łyżek ciepłej wody

 

Przygotowanie

  • Erytrol mielimy w młynku, tak samo jako robi się to z cukrem pudrem.
  • Mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody, do uzyskania lukrowej konsystencji (ja dodam na pewno następnym razem jeszcze soku z cytryny!).

 

1 PORCJA BABKI to ok. 170 kcal || 5 g B || 10 g T || 24 g W

Pamiętaj, że kalorie to nie wszystko! Liczy się wartość odżywcza, ale też kwestia podejścia do jedzenia i zaufania do siebie. Warto je budować, aby ostatecznie nie zamartwiać się w niesprzyjających okolicznościach, o czym pisałam tutaj.

 

Mam nadzieję, że wypiek ten zagości na Twoim wielkanocnym stole i jako jeden z niewielu tradycyjnych wypieków, nie doprowadzi Cię do ospałości a doda energii do wspaniałych wiosennych spacerów 😉

Smacznego! 💚

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem!

Twoja obecność z pewnością zmotywuje mnie do szerszego dzielenia się moimi przepisami na blogu (które nieskromnie uwielbiają moi pacjenci!) 🙂

 

Chcesz nauczyć się, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

OFERTA DIETETYCZNA

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply