Wilgotny i przełamany kwaskowatymi jabłkami… czy może być lepiej?
SKŁADNIKI NA CHLEBEK BANANOWY (ok. 9 porcji)
- 100 ml niesłodzonego mleka roślinnego
- 2 ml octu jabłkowego
- 330 g bardzo dojrzałych bananów
- 70 g dowolnego słodzidła np. miodu, syropu klonowego, cukru kokosowego lub melasy z karobu
- 40 g oleju kokosowego lub rzepakowego
- 3 ml naturalnego ekstraktu z wanilii
- 160 g mąki (u mnie pół na pół żytnia i z białego ryżu)
- 10 g sody oczyszczonej
- 2 g soli morskiej
- 70 g czekolady gorzkiej 74%
- cynamon do smaku
Przygotowanie
- W małej miseczce mieszamy mleko z octem. W dużej misce blendujemy bardzo dojrzałe banany ze słodzidłem, olejem i ekstraktem waniliowym. Do masy dodajemy przesiane mąki, sodę, cynamon i sól. Dokładnie mieszamy z pokrojoną czekoladą. Pieczemy w 200 st. ok. 1h 30 min. (bez termoobiegu), czyli do momentu aż widelec włożony do chlebka będzie suchy.
* Gdyby skórka się przypalała – przykrywamy folią i dalej pieczemy.
Świetnie smakuje z podanymi obok pieczonymi jabłkami z żurawiną i orzechami np. nerkowca.
1 PORCJA CHLEBKA to ok. 200 kcal || 2 g B || 7 g T || 34 g W.
SKŁADNIKI NA PIECZONE JABŁKA (ok. 2 porcje)
- 360 g jabłek odmiana Boskoop
- 20 g suszonej żurawiny
- 20 g orzechów nerkowca
- szczypta cynamonu cejlońskiego
Przygotowanie
- Jabłka kroimy na pół i wydrążamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia. Posypujemy żurawiną, siekanymi orzechami i cynamonem. Zapiekamy w ok. 200 st.
1 PORCJA JABŁEK to ok. 170 kcal || 2 g B || 5 g T || 33 g W.
Świetny na śniadanie, deser, kolację… bo zdrowe wybory nie wymagają poświęceń 💖
Smacznego! 💚😉
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Wskakuj na Facebook oraz Instagram.
Komentuj i dziel się ze światem.
Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!
No Comments