Jako, że Walentynki kojarzą się ze słodyczą, czyli caaaałym ciepłem, które chcielibyśmy oddać ukochanej osobie to przygotowałam dziś dla Was mój najbardziej autorski smakołyk, który piekę od pradziejów. Z pewnością odpowie on na potrzeby tych, który marzą o słodkich i wilgotnych placuszkach, pankejkach i tym podobnych tematach :D. Dla mnie ten przepis to idealny deal, bo nic nie muszę smażyć (stać nad kuchnią!), nic się nie przypali (a lubi robić na złość!) i nadal jest w klimacie #comfortfood!
Podam Wam przepis podstawowy z odnośnikami do tego co akurat wpadło tym razem do miski. Najbardziej lubię w nich to, że dają mi pole do popisu i fantazji, przy czym bazę zawsze stanowią płatki owsiane górskie i zmielone siemię lniane. Z dodatkami można kombinować do woli! Sprawdzi się też mleko roślinne zamiast wody, np. sojowe dla , tych co szczególnie dbają o białko w diecie, a przy okazji dostarczą sobie w ten sposób ekstra dawkę wapnia, jeśli mleko zostało fortyfikowane w ten minerał.
PRZEPIS PODSTAWOWY (w nawiasie akurat dzisiaj wykorzystane dodatki)- ok. 9 placuszków
- 60 g Siemię lniane zmielone
- 65 g Płatki owsiane górskie (+ 10 g płatki orkiszowe + 15 g otręby owsiane)
- 300 ml Woda
- Szczypta soli
- 60 g Miód pszczeli (+ 40 g melasa z chleba świętojańskiego)
- 20 g Daktyle suszone
- Imbir, mielony (łyżeczka)
- Cynamon, mielony (1/2-1 łyżeczki; dodaję, gdy jest kakao)
- Naturalny ekstrakt wanilii (łyżeczka)
- 10 g Kakao, proszek
- 18 g Wiórki kokosowe
- 20 g Słonecznik łuskany
- 40 g Rodzynki suszone
- 100 g Jabłko starte na grubych oczkach
* Jeśli używasz tylko produktów podstawowych to zsumuj np. ilość płatków (90 g) czy słodzidło (100 g).
* Miód można zastąpić np. syropem klonowym czy daktylowym.
Przygotowanie
- Nagrzewamy piekarnik na 200 st.
- Do miski wsypujemy płatki (zostawiamy na potem 15 g płatków owsianych i 15 g otrąb) i zmielone siemię lniane (tu odmiana ZŁOCISTA) – zalewamy wrzącą wodą, delikatnie solimy i mieszamy.
- Dodajemy słodzidło, daktyle, kakao, płaską łyżeczkę imbiru, cynamonu i 2 płaskie łyżeczki jak najbardziej naturalnego ekstraktu z wanilii – blendujemy na jednolitą masę.
- Gotową masę mieszamy z wiórkami, pokrojonymi bakaliami, słonecznikiem/pestkami dyni, pozostałymi 15 g płatków owsianych, 15 g otrąb i startym na grubych oczkach jabłkiem.
- Wykładamy na papier do pieczenia sporą łychę na 1 placuszek i pieczemy BEZ termoobiegu ok. 20 min. w 180 st., wyjmujemy i czekamy aż ostygną.
- Podajemy po prostu z masłem orzechowym i gruszką, bananem <3 lub z roślinnym jogurtem i świeżymi owocami czy musem owocowym (na zdjęciu mus melonowy z bananem i wiórkami kokosa), a dla szukających ekstra sytości koniecznie z twarożkiem z fasoli. Pycha!
* czekamy zdecydowanie i twardo, ponieważ tuż po upieczeniu nie będą nawet chciały odejść od papieru! 😉
1 PLACUSZEK to ok. 170 wspaniałych dla Twojego ciała i umysłu kalorii || 3,5 g B || 6 g T || 23,5 g W
No Comments