fbpx
NA SŁODKO, PRZEPISY, ROŚLINNIE

Wegańskie brownie z buraka czyli najmilsze zaskoczenie Świąt Wielkanocnych!

Święta Wielkanocne dawno za nami, a ja nadal mam w ustach ten smak… ciasta, które jest idealną propozycją na wyjątkowe okazje.

Eksperymenty popłacają. Burak w brownie to prawdziwa perełka. Dzięki niemu powstało wyjątkowo dekadenckie ciasto czekoladowe, rozpływające się w ustach, wilgotne, o wielowymiarowym aromacie orzechów, czekolady i nutą pomarańczy. Kochani to nie jest ciasto, w którym burak będzie grał pierwsze skrzypce. To najprawdziwsze brownie przygotowane ze zdrowych, roślinnych składników.

Jestem bardzo ciekawa, czy wy będziecie równie mile zaskoczeni, co ja i najbliższe mi osoby 🙂

Zanim przejdziecie do pieczenia, proszę was, abyście tym razem potraktowali ten przepis, jako inspirację. Jako, że ciasto powstało z kremu orzechowego do mazurka, którego mało zwarta konsystencja nijak tam pasowała, tak też ciąg dalszy kompozycji był bardzo spontaniczny. Proszę, abyście mieli na uwadze, że buraczki i słodzidło dodawałam na oko. Reszta składników została odmierzona.

Składniki są iście świąteczne. Orzechy włoskie, laskowe to nie „must have”. Przy kolejnych razach z pewnością będę próbować ograniczyć ilość drogich składników. A tymczasem gorąco was zachęcam do odrobiny nonszalancji w kuchni. Niech ten pierwszy raz będzie ful wypas! U mnie w domu zrobiło furorę, a zachwyceni byli nie tylko czekoladoholicy!

 

Do dzieła! 🙂

 

 

SKŁADNIKI (15 porcji)

SKŁADNIKI DO MOKREJ MASY

  • na oko 500 g buraków (upieczonych/ugotowanych**)
  • puszka tłustego mleczka kokosowego (400 ml)
  • 2 czubate łyżki tahini (40 g)
  • 80 g uprażonych orzechów laskowych
  • 80 g uprażonych orzechów włoskich
  • na oko 10 łyżek cukru kokosowego (100 g lub innego zdrowego słodzidła*)
  • 2 łyżeczki świeżo starte skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (opcjonalnie)

 

PRZYPRAWY

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (z Bourbon)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli
  • kieliszek Amaretto (opcjonalnie)

 

SKŁADNIKI SUCHE

  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 5 łyżek kakao (50 g)
  • tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady (64%, 100 g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

 

CZEKOLADOWA POLEWA

  • tabliczka gorzkiej czekolady (64%, 100 g)
  • na oko 2 łyżki cukru kokosowego (20 g lub innego zdrowego słodzidła*)
  • na oko mleko roślinne (użyłam owsianego)
  • łyżka oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu

 

*zdrowe słodzidła to też melasa z karobu, syrop klonowy, ksylitol (nadmiar wywołuje biegunki), erytrol, stewia, miód.
**użyłam upieczonych podłużnych buraków.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Buraki pieczemy, gotujemy lub używamy już gotowych z marketu.
  • Orzechy (włoskie i laskowe) prażymy na suchej patelni, a następnie mielimy w młynku na mąkę.
  • Pomarańczę sparzamy wrzącą wodą i ścieramy na drobnych oczkach skórkę.
  • Jedną tabliczkę gorzkiej czekolady (64%) siekamy, aby dorzucić do ciasta, drugą – pozostawiamy na polewę.
  • Mokre składniki: blendujemy schłodzone mleczko kokosowe z tahini, miazgą z orzechów włoskich oraz laskowych, słodzidłem, ekstraktem waniliowym, amaretto (opcjonalnie), odrobiną kardamonu, cynamonu, świeżo startą skórką pomarańczową, sokiem z cytryny, szczyptą soli i burakami na gładką masę.
  • Suche składniki: mieszamy mąki z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  • Łączymy mokre składniki z suchymi oraz posiekaną tabliczką czekolady oraz olejem rzepakowym (olej opcjonalnie).
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. przez 65 minut (w połowie czasu warto przykryć papierem do pieczenia, aby wierzch się nie przypalił).
  • Przygotowanie polewy: rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu tabliczkę drugiej czekolady (64%) wraz ze słodzidłem (wg uznania), odrobiną cynamonu i oleju kokosowego oraz mlekiem roślinnym tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Smarujemy ciasto polewą. Czekamy, aż ostygnie, choć to nie lada wyczyn! 😀 Najlepiej smakuje przechowywane w temperaturze pokojowej.

 

1 porcja ciasta, przy bardzo szacunkowych założeniach, to ok. 300 kcal, w tym 32 g węglowodanów, 22 g tłuszczu oraz 7 g białka. Ale…ale kalorie to nie wszystko! #Bez_Obsesji 😉

Na zdrowie!

 

 

Roślinne propozycje z ebooka – pyszne, odżywcze i gotowe w mig!

 

 

Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

 OFERTA DIETETYCZNA

 

Potrzebujesz planu żywieniowego, z którym możesz ruszyć już TERAZ?

 2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI 2100 kcal

2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI 1700 kcal wraz z modyfikacjami WEGETARIAŃSKIMI

 

A może szukasz inspiracji i wiedzy?

Poznaj swoją kobiecość i walory roślinnego odżywiania dopasowanego do cyklu miesiączkowego. Raz na zawsze pożegnaj się z wahaniami nastrojów i PMS!

32 ROŚLINNE PRZEPISY EBOOK DLA KOBIET “W zgodzie z cyklem menstruacyjnym”

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply Kinga 22 kwietnia, 2020 at 7:08 am

    Jak duża blaszkę zastosowałaś?

    • Reply Agnieszka 23 kwietnia, 2020 at 11:18 am

      Okrągłą o średnicy 22 cm, ale następnym razem użyję kwadratowej, bo potem i tak kroiłam w kostkę 😉

      • Reply Kinga 28 kwietnia, 2020 at 2:28 pm

        Mam tortownicę o średnicy 24cm albo kwadratową blaszkę 20×20 – ile trzeba byłoby zmniejszyć proporcje? ok 1/3?

  • Reply Kinga 22 kwietnia, 2020 at 9:26 am

    I jeszcze dwa dodatkowe pytania: czy zamiast kakao i orzechów można byłoby zastosować nutellę i czy można zamiast zwykłej ryżowej dodać mąkę z ciemnego ryżu lub wiecej owsianej i np. pszenną lub maizenę? Z góry dziękuję!

    • Reply Agnieszka 23 kwietnia, 2020 at 11:21 am

      Jasne, z nutellą powinno wyjść. Ryżowa pełnoziarnista na pewno będzie ok, zawsze, gdy podmieniam mąki to ryżową na kukurydzianą (one są bardziej kruche), a owsianą na żytnią/pszenną/orkiszową. Powodzenia! Daj znać, jak wyszło 🙂

      • Reply Kinga 24 kwietnia, 2020 at 5:54 pm

        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, na pewno dam znać, jak już się do tego wezmę:)

      • Reply Kinga 28 kwietnia, 2020 at 2:27 pm

        Niestety nie będę mieć jednak mąki ryżowej za bardzo. Mogłabym dać owsianą plus np 50g skrobii kukurydzianej (maizena) y 50g mąki pszennej?

  • Reply Kinga 3 maja, 2020 at 6:47 pm

    Koniec końców dałam 100 g mąki owsianej, budyń czekoladowy w proszku ok. 40g i ok. 60 g mąki pszennej oraz nutellę. Trzymałam w pikearniku aż 1.5 godziny a i tak bałam się, że będzie ”surowe”. Wyszło jednak bardzo dobre – wilgotne, mocno czekoladowe 🙂 buraków praktycznie w ogóle nie czuć.

  • Reply Kasia 27 grudnia, 2020 at 5:03 pm

    Zrobiłam w końcu. Z pewnymi modyfikacjami bo nie wszystko mi pasowało ( np. nie chciało mi się gotować buraków i użyłam surowe) i nie wszystko było w domu. Wyszło genialne. Bardzo dobry przepis.

    • Reply Agnieszka 2 sierpnia, 2021 at 4:07 pm

      Jak mnie to cieszy! Dziękuję za wieści z kuchennych podbojów 😀

  • Reply Marta 24 kwietnia, 2021 at 5:52 pm

    Czy mozna zastapic mleko kokosowe z puszki jakimkolwiek innym roslinnym?

    • Reply Agnieszka 2 sierpnia, 2021 at 4:06 pm

      Myślę, że sprawdzi się też śmietanka owsiana/ryżowa/sojowa (dostępne już nawet w Lidlu/Biedronce). Ważne, żeby było tłuste 🙂

    Leave a Reply