Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/greenman/domains/biegiemdolodowki.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284
PRZEPISY, WYTRAWNIE

WEGAŃSKIE KOTLETY Z CZERWONĄ FASOLĄ I MARCHEWKĄ

Te kotlety to kolejny mój ulubieniec obok pełnych żelaza kotletów z czerwonej fasoli i buraków, delikatnych kotletów z białej fasoli i migdałów oraz kotletów z kaszy gryczanej i soczewicy. Nie mniej, jeśli cierpisz na brak czasu, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!

 

SKŁADNIKI (6 SZTUK)

2 puszki czerwonej fasoli

5-6 małych marchewek

ok. 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (ja pomieszałam owsiane z resztą jęczmiennych)

olej rzepakowy

woda

Przyprawy

łyżeczka ziół prowansalskich, oregano

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

suszony czosnek, sól morska, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

  • Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Jeśli fasola jest z puszki, przelewamy ją na sitku wrzącą wodą.
  • Płatki mielimy w młynku na mąkę (można użyć tylko owsianych).
  • W dużej misce mieszamy marchew z fasolą i mąką z płatków. Dodajemy trochę wody i oleju.
  • Blendujemy – niecałkowicie – aby była wyczuwalna marchew.
  • Doprawiamy.
  • Formujemy duże kotlety.
  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (świetnie sprawdza się odstawienie ich na chwilę, aby masa stężała).
  • Pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku – aż staną się rumiane.
  • Przerzucamy na drugą stronę i znów chwilę pieczemy.

 

* Wspaniale smakują z sosem pomidorowym zabielanym mleczkiem kokosowym, skropione tahiną (jak na zdjęciu) lub z kremowym dressingiem z masła orzechowego.

Smacznego! 🙂

 

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply K Czerwiec 6, 2018 at 2:39 pm

    Już ślinka leci, zapowiada się wyśmienicie i aż nie wiadomo który ‚sosik’ wybrać omnomnom więcej takich przepisów dzięki za inspiracje

    • Reply Agnieszka Czerwiec 7, 2018 at 11:18 am

      A proszę bardzo i polecam się na przyszłość 😉

    Leave a Reply