fbpx
PRZEPISY, WYTRAWNIE

WEGAŃSKIE KOTLETY Z CZERWONĄ FASOLĄ I MARCHEWKĄ

Te kotlety to kolejny mój ulubieniec obok pełnych żelaza kotletów z czerwonej fasoli i buraków, delikatnych kotletów z białej fasoli i migdałów oraz kotletów z kaszy gryczanej i soczewicy. Nie mniej, jeśli cierpisz na brak czasu, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!

 

SKŁADNIKI (6 SZTUK)

2 puszki czerwonej fasoli

5-6 małych marchewek

ok. 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (ja pomieszałam owsiane z resztą jęczmiennych)

olej rzepakowy

woda

Przyprawy

łyżeczka ziół prowansalskich, oregano

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

suszony czosnek, sól morska, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

  • Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Jeśli fasola jest z puszki, przelewamy ją na sitku wrzącą wodą.
  • Płatki mielimy w młynku na mąkę (można użyć tylko owsianych).
  • W dużej misce mieszamy marchew z fasolą i mąką z płatków. Dodajemy trochę wody i oleju.
  • Blendujemy – niecałkowicie – aby była wyczuwalna marchew.
  • Doprawiamy.
  • Formujemy duże kotlety.
  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (świetnie sprawdza się odstawienie ich na chwilę, aby masa stężała).
  • Pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku – aż staną się rumiane.
  • Przerzucamy na drugą stronę i znów chwilę pieczemy.

 

* Wspaniale smakują z sosem pomidorowym zabielanym mleczkiem kokosowym, skropione tahiną (jak na zdjęciu) lub z kremowym dressingiem z masła orzechowego.

Smacznego! 🙂

 

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

 

 

Roślinne propozycje z ebooka – pyszne, odżywcze i gotowe w mig!

 

Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

 OFERTA DIETETYCZNA

 

 

EBOOK

LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA SPORT 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply K 6 czerwca, 2018 at 2:39 pm

    Już ślinka leci, zapowiada się wyśmienicie i aż nie wiadomo który ‚sosik’ wybrać omnomnom więcej takich przepisów dzięki za inspiracje

    • Reply Agnieszka 7 czerwca, 2018 at 11:18 am

      A proszę bardzo i polecam się na przyszłość 😉

    Leave a Reply