fbpx
PRZEPISY, WYTRAWNIE

JEDNOGARNKOWA MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM, ZIEMNIAKAMI I SOCZEWICĄ W SOSIE CURRY

Czas na letnie smaki! Młoda kapusta, ziemniaki, koperek. To musi się udać. Ja tylko podpowiem co zrobić, żeby było aromatycznie, szybko i sycąco, bo jest taka przyprawa, bez której nie wyobrażam sobie życia…

Co to może być? Oczywiście! Wędzona papryka! Jeśli nie masz jej jeszcze w swojej kuchni to  znak, że musisz nadrobić zaległości. Eksplozja smaków gwarantowana!

 

 

SKŁADNIKI

niecała główka młodej kapusty (ok. 300 g)

1/2 kg młodych ziemniaków

pół szklanki zielonej soczewicy, nasiona suche

pół pęczka kopru

ząbek czosnku

łyżka oleju kokosowego (ok. 10 g)

2-3 łyżki gęstego mleczka kokosowego

passata pomidorowa (ok. szklanki)

wrząca woda

Przyprawy

łyżeczka curry

3/4 łyżeczki wędzonej papryki

2 ziela angielskie

2 liście laurowe

sól

pieprz

sok z kiszonych ogórków (opcjonalnie; do smaku na talerzu)

PRZYGOTOWANIE

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy. Czosnek kroimy w małe cząstki.
  • Na rozgrzanym oleju podsmażamy delikatnie czosnek, dodajemy sól, pieprz, curry i wędzoną paprykę. Smażymy chwilę na małym ogniu.
  • Następnie dodajemy suchą soczewicę, znów chwilę mieszamy i dodajemy resztę składników (oprócz świeżego kopru). Warzywa powinny być solidnie podlane wrzącą wodą i passatą, przy czym passaty nie trzeba używać za dużo.
  • Dusimy wszystko do miękkości (pod przykryciem).
  • Pod koniec dodajemy świeży koper, znów doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy chwilę, aż całość przejdzie aromatem kopru.
  • Dla spragnionych ekstra smaku – już na talerzu – kilka chluśnięć soku z kiszonych ogórków, polewa z tahini i moje ukochane (żelazne) buraczki :).
  • Gotowe!

 

Smacznego!

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply Kinga 1 czerwca, 2018 at 8:24 pm

    Z czym jeść potrawę? Z ryżem, czy samą?

    • Reply Agnieszka 4 czerwca, 2018 at 8:12 am

      W bardziej upalne dni można spokojnie jeść samą, specjalnie w przepisie jest sporo ziemniaków 😉 można z pieczywem lub kaszą jaglaną, ryżem – gdy dopisuje większy apetyt.

      • Reply A 16 czerwca, 2018 at 8:57 am

        A gdyby wyeliminować ziemniaki? Czym zastąpić? Innymi warzywami?

        • Reply Agnieszka 17 czerwca, 2018 at 2:13 pm

          Wtedy zastępujemy je kaszą, makaronem lub ryżem. Nie mnie odradzam. Nadają wyjątkowy smak tej potrawie.

  • Reply Marta 21 czerwca, 2018 at 8:46 am

    To jedna porcja?

    • Reply Agnieszka 22 czerwca, 2018 at 12:41 pm

      Całość ma ok. 960 kcal więc dla kobiety podzieliłabym to na 2 porcje i dodała do każdej np. pieczywo albo zjadła 1,5 porcji.

    Leave a Reply