Czas na letnie smaki! Młoda kapusta, ziemniaki, koperek. To musi się udać. Ja tylko podpowiem co zrobić, żeby było aromatycznie, szybko i sycąco, bo jest taka przyprawa, bez której nie wyobrażam sobie życia…
Co to może być? Oczywiście! Wędzona papryka! Jeśli nie masz jej jeszcze w swojej kuchni to znak, że musisz nadrobić zaległości. Eksplozja smaków gwarantowana!
SKŁADNIKI
niecała główka młodej kapusty (ok. 300 g)
1/2 kg młodych ziemniaków
pół szklanki zielonej soczewicy, nasiona suche
pół pęczka kopru
ząbek czosnku
łyżka oleju kokosowego (ok. 10 g)
2-3 łyżki gęstego mleczka kokosowego
passata pomidorowa (ok. szklanki)
wrząca woda
Przyprawy
łyżeczka curry
3/4 łyżeczki wędzonej papryki
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
sól
pieprz
sok z kiszonych ogórków (opcjonalnie; do smaku na talerzu)
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy. Czosnek kroimy w małe cząstki.
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy delikatnie czosnek, dodajemy sól, pieprz, curry i wędzoną paprykę. Smażymy chwilę na małym ogniu.
- Następnie dodajemy suchą soczewicę, znów chwilę mieszamy i dodajemy resztę składników (oprócz świeżego kopru). Warzywa powinny być solidnie podlane wrzącą wodą i passatą, przy czym passaty nie trzeba używać za dużo.
- Dusimy wszystko do miękkości (pod przykryciem).
- Pod koniec dodajemy świeży koper, znów doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy chwilę, aż całość przejdzie aromatem kopru.
- Dla spragnionych ekstra smaku – już na talerzu – kilka chluśnięć soku z kiszonych ogórków, polewa z tahini i moje ukochane (żelazne) buraczki :).
- Gotowe!
Smacznego!
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Wskakuj na Facebook oraz Instagram.
Komentuj i dziel się ze światem.
Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!
6 komentarzy
Z czym jeść potrawę? Z ryżem, czy samą?
W bardziej upalne dni można spokojnie jeść samą, specjalnie w przepisie jest sporo ziemniaków 😉 można z pieczywem lub kaszą jaglaną, ryżem – gdy dopisuje większy apetyt.
A gdyby wyeliminować ziemniaki? Czym zastąpić? Innymi warzywami?
Wtedy zastępujemy je kaszą, makaronem lub ryżem. Nie mnie odradzam. Nadają wyjątkowy smak tej potrawie.
To jedna porcja?
Całość ma ok. 960 kcal więc dla kobiety podzieliłabym to na 2 porcje i dodała do każdej np. pieczywo albo zjadła 1,5 porcji.