fbpx
PRZEPISY, WYTRAWNIE

600 kcal czyli najukochańsze wegańskie curry z batatem i ciecierzycą

Dostaję sporo pytań typu: ” Na jakie danie decydujesz się chcąc zachwycić gości, a przy okazji nie spędzić wielu godzin w kuchni?”. Popisowy i zdrowy roślinny obiad, na który skuszą się także najbardziej wybredni miłośnicy mięsa to niezawodne curry: kremowe, lekko pikantne i bardzo odżywcze. Takie curry to połączenie aromatycznych (łatwo dostępnych) przypraw z batatem, cieciorką, pomidorami i mleczkiem kokosowym. Z pewnością zadowoli każdego smakosza. Wcina je mój wybrzydzający brat i mama wciąż powtarzając, że mogłaby jeść je nawet dwa razy w tygodniu, co można uznać za olbrzymi komplement wiedząc, że mama nie jest wegetarianką i…. co ciekawe nie przepada za orientalną kuchnią. Wyjątkowy przepis dla Was!

 

 

Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

 OFERTA DIETETYCZNA

A może potrzebujesz gotowego planu żywieniowego?

 2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI

 

 

Zauważyłam, że dużym zainteresowaniem cieszą się posty, w których pokazuję nie tylko przepisy, ale też realne do zjedzenia porcje (oczywiście składające się z nieprzetworzonej żywności). Jak dziś pamiętam, gdy na początku moje przygody z weganizmem znacznie przeszacowywałam to, co trafiało na mój talerz. W przypadku obiadów zjadałam znacznie mniej niż sądziłam. Dzięki dietetyce uświadomiłam sobie, jakie porcje są właściwe. Wiedząc teraz, ile mniej więcej potrzebuje mój organizm instynktownie tyle przygotowuję. Praktyka czyni mistrza!

Jak to jest z tym niedojadaniem na weganizmie? W przypadku zdrowych słodyczy zależność ta jakby się rozmywa… mam wtedy wrażenie, że problem znika. Granice słodkiego nadrabiania kalorii często wyznaczają możliwości maksymalnego rozciągnięcia żołądka. I nie ma co się karcić. Wszechświat zawsze dąży do równowagi. Dla niejadków i osób z za niską masą ciała (co nie rzadko łączy się z zaburzeniami odżywiania) dobre będzie zwiększenie ilości słodkich posiłków w ciągu dnia (np. zdrowych wegańskich puddingów z kasz, chrupiących ciasteczek, brownie i granoli na mleku roślinnym). Dla pozostałych najlepszym rozwiązaniem będzie nauka komponowania odpowiednich porcji obiadowych.

 

Więcej na temat objętości i kaloryczności wegańskich dań znajdziecie w przepisie na curry ze szpinakiem.

 

Zdjęcie powyżej przestawia porcję curry ze słodkim ziemniakiem, cieciorką i ryżem (50-70 g ryżu przed ugotowaniem na osobę lub ok.100 g przy aktywności fizycznej).

To co, gotujemy? 🙂

 

 

SKŁADNIKI (dla 4 osób)

1 duży batat obrany ze skórki i starty na grubych oczkach lub puree z batata

łyżka oleju kokosowego

czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę

2 ząbki polskiego czosnku

butelka passaty pomidorowej (500-700 ml)

puszka mleczka kokosowego

puszka ciecierzycy (przelana wrzątkiem)

 

PRZYPRAWY

curry

cynamon

słodka i ostra papryka

sól i pieprz (od serca :))

sok z cytryny

 

 

PRZYGOTOWANIE

  • Bataty obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy cebulę, sól i czekamy aż się zeszkli. Po chwili dodajemy pokrojony w kostkę czosnek.
  • Gdy cebula i czosnek są już ładnie zeszklone, wrzucamy sporą szczyptę curry, cynamonu, ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Smażymy przez moment, aby wydobyły się wszystkie aromaty.
  • Dodajemy batata, znów smażąc go przez moment, a następnie zalewając passatą pomidorową i mleczkiem kokosowym, dopatrujemy czy nie przywiera od dna.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Jako ostatnią dodajemy ciecierzycę. Gotujemy bez przykrycia, aby sos stał się lekko kremowy.
  • Pod koniec możemy ponownie doprawić Hojnie skrapiamy sokiem z cytryny. Curry powinno być dosyć słone, ostre dzięki dużej ilości pieprzu i delikatnie kwaskowate.
  • Podajemy z ryżem.

 

Znika w mig! Trzeba się mieć na baczności nakładając od razu sporą porcję na talerz! 😉

Smacznego!

 

Chcesz więcej przepisów?

 ROŚLINNY EBOOK DLA KOBIET “W zgodzie z cyklem menstruacyjnym”

 

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

 

 

Roślinne propozycje z ebooka – pyszne, odżywcze i gotowe w mig!

 

Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

 OFERTA DIETETYCZNA

 

EBOOK

LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA SPORT 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 komentarzy

  • Reply potato 1 stycznia, 2018 at 10:50 pm

    Przepis ciekawy, ale wiele słyszałam o negatywnym wpływie oleju kokosowego na zdrowie. Czy mogłabyś się jakoś do tego odnieść? 🙂

    • Reply Agnieszka 2 stycznia, 2018 at 10:46 am

      Dziękuję 🙂 co do oleju kokosowego to mówi się o negatywnym działaniu zawartych w nim nasyconych kwasów tłuszczowych, przy czym jest on przede wszystkim znany z średnionasyconych kwasów tłuszczowych, które mają prozdrowotne działanie – wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, a co za tym odchudzanie. Nie widzę przeciwwskazań do stosowania go z umiarem 🙂

  • Reply Daria 2 stycznia, 2018 at 8:24 am

    nawet nie masz pojęcia jakiej ochoty narobiłaś mi na curry! mam mleczko kokosowe, przyprawy, ciecierzycę, jeszcze tylko dokupię inne składniki i będzie robione 🙂

    • Reply Agnieszka 2 stycznia, 2018 at 10:40 am

      cieszę się bardzo! U mnie to must have każdego spotkania rodzinnego a co najlepsze to taki przepis, że sprawdzi się też na jednoosobowe gotowanie 😉 smacznego kochana!

  • Reply gg 2 stycznia, 2018 at 5:10 pm

    jakiej passaty pomidorowej uzyłas?

    • Reply Agnieszka 3 stycznia, 2018 at 8:15 am

      Ostatnio używam domowej, wykonanej przez moją mamę <3 jednak ze sklepowych bardzo polecam tę Piotra i Pawła.

  • Reply Milena 4 stycznia, 2018 at 5:55 pm

    Najlepsze curry w moim życiu! Dziękuję <3

    • Reply Agnieszka 5 stycznia, 2018 at 8:15 am

      To ja dziękuję za komentarz!! Serce rośnie! ;-))))

  • Reply Alicja 18 stycznia, 2018 at 10:19 am

    Powiem tylko jedno. O mamusiu jakie to dobre!!!!

    • Reply Agnieszka 18 stycznia, 2018 at 10:25 am

      DZIĘKUJĘ! <3 Będzie mi przemiło, jak wrzucisz zdjęcie na funpage Biegiem do Lodówki! Niech innym ślinka cieknie 😀

  • Reply Marlena 1 lutego, 2018 at 10:39 am

    Przepyszne Śnie o nim nocami Miłość od pierwszej degustacji. Nie mogę się doczekać, aż zrobię znowu.

    • Reply Agnieszka 1 lutego, 2018 at 10:52 am

      Bosko! Cieszę się, że podzielasz mój zachwyt nad tym daniem 😀 Pozdrawiam serdecznie!

  • Reply Ania2poczta.onet.pl 23 czerwca, 2019 at 5:15 pm

    Czy mleczko kokosowe do curry to obowiązek ?

    • Reply Agnieszka 2 lipca, 2019 at 8:42 am

      Mleczko kokosowe nadaje curry wyjątkowego charakteru, jeśli jednak nie przepadasz za tym smakiem, możesz spróbować bez lub dodać zamiast niego śmietankę sojową, która nada bardziej kremową konsystencję 🙂 powodzenia!

    Skomentuj Agnieszka Cancel Reply