Fasolka po bretońsku to danie niemal kultowe. Tutaj w wersji bez mięsa. Przepyszna, aromatyczna i bardzo sycąca.
PRZEPIS na wegańską fasolkę po bretońsku (ok. 3 porcje)
- 100 g cebula (1 duża)
- 100 g cebula czerwona (1 duża)
- 10 g czosnek (2 ząbki)
- 200 g fasola biała, surowa (1 i 1/4 szkl.)
- 90 g marchew (2 drobne)
- 240 ml Passata pomidorowa
- 30 g koncentrat pomidorowy (3 łyżeczki)
- 10 g mąka z orkiszu (1 łyżka)
- 10 ml olej rzepakowy (1 łyżka)
- po ok. łyżeczce przyprawy – majeranek, suszony, przyprawa do rosołu, Dary Natury (to nie reklama; bardzo polecam!)
- ok. 1/2 łyżeczki przyprawy – lubczyk, suszony
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Fasolę moczymy na noc (w sytuacji awaryjnej można tego samego dnia zalać ją wrzącą wodą i po ok. 2-3 h zacząć przygotowywanie dania).
- W dużym garnku szklimy cebulę czerwoną z białą z odrobiną soli. Dodajemy nieugotowaną fasolę, przyprawę do rosołu (Dary Natury), suszony lubczyk, zalewamy wodą ok. 5 cm ponad poziom fasoli (lub więcej, jeśli lubimy więcej sosu) i gotujemy ok. 30-40 min.
- Dodajemy koncentrat, passatę, ząbki czosnku, pokrojoną drobno marchewkę, sól, pieprz i przygotowaną na suchej patelni zasmażkę (podprażona na małym ogniu mąka z olejem/masłem i paroma łyżkami wody z gotowania).
- Gotujemy jeszcze całość ok. 20 min, do momentu, aż fasola będzie miękka.
- Na koniec przyprawiamy majerankiem, znów solą i pieprzem (nie żałując!).
1 PORCJA FASOLKI PO BRETOŃSKU + 2 kromki chleba żytniego (100 g) skropionego łyżeczką oleju lnianego (omega-3!) to ok. 600 kcal || 26 g B || 11 g T || 109 g W
Pamiętaj, że kalorie to nie wszystko! Liczy się wartość odżywcza, ale też kwestia podejścia do jedzenia i zaufania do siebie. Warto je budować, aby ostatecznie nie zamartwiać się w niesprzyjających okolicznościach, o czym pisałam tutaj.
Smacznego! 🧡
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Wskakuj na Facebook oraz Instagram.
Komentuj i dziel się ze światem!
Twoja obecność z pewnością zmotywuje mnie do szerszego dzielenia się moimi przepisami na blogu (które nieskromnie uwielbiają moi pacjenci!) 🙂
Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!
Potrzebujesz planu żywieniowego, z którym możesz ruszyć już TERAZ?
➡ 2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI 2100 kcal
➡2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI 1700 kcal wraz z modyfikacjami WEGETARIAŃSKIMI
A może szukasz inspiracji i wiedzy?
Poznaj swoją kobiecość i walory roślinnego odżywiania dopasowanego do cyklu miesiączkowego. Raz na zawsze pożegnaj się z wahaniami nastrojów i PMS!
➡ 32 ROŚLINNE PRZEPISY EBOOK DLA KOBIET “W zgodzie z cyklem menstruacyjnym”
No Comments