Znudzony grzankami z serem? Chcesz zachwycić gości prostą w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakującą przekąską? Mam dla Ciebie przepis idealny, który łączy w sobie smakowitość ze zdrowiem 😉 Czy to możliwe? Sprawdź sam!
Wegańska focaccia – inaczej – narodziła się z kryzysu. Oczywiście brakowało któregoś składnika w kuchni, patelnia nie taka i naleśniki nie wyszły. Kto jak kto, ale ja nie mogłam nie wykorzystać tego momentu do puszczenia wodzy kulinarnej fantazji. Miało być smażone, a wyszło pieczone cudo. Chlebek ten przypomina trochę włoskie placki. Jest delikatnie słodki, co znakomicie komponuje się z wytrawnymi dodatkami. Na brzegach chrupiący. Świetnie zastąpi pieczywo u osób z chorą tarczycą, bowiem obserwacje na pacjentach z Hashimoto pokazują, że to właśnie wykluczenie glutenu jest czynnikiem najbardziej poprawiającym stan zdrowia, a tym samym regulującym poziom hormonów w organizmie. Nie mniej przepis ten polecam każdemu, kto jest otwarty na nowości, a ciężki i polecany przez wielu dietetyków chlebek gryczany nie jest w jego guście.
SKŁADNIKI
(6 porcji lub więęęcej małych party kęsów)
10 g zmielonego siemienia lnianego
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ryżowej zwykłej
50 g płatków owsianych górskich (zmielonych na mąkę)
100 g płatków ryżowych
15 g skrobi ziemniaczanej
5 g oleju kokosowego
5 g cukru kokosowego (można pominąć)
300 ml mleka roślinnego (użyłam mleka ryżowego z wapniem)
200 g jogurtu kokosowego 100% KOKO
szczypta soli morskiej
PRZYGOTOWANIE
- Zmielony len zalewamy wodą, cały czas mieszając, aż powstanie kleik o konsystencji jaja.
- Płatki owsiane mielimy w młynku na mąkę.
- Do miseczki wsypujemy wszystkie składniki, oprócz oleju, i mieszamy na gładkie ciasto.
- Dodajemy roztopiony tłuszcz i ponownie mieszamy.
- Odstawiamy na 20 minut.
- Po tym czasie rozlewamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tworząc prostokąt).
- Pieczemy ok. 15 min. z jednej i 15 min. z drugiej strony w piekarniku z termoobiegiem w 180 st. – powinna być lekko zarumieniona.
JAK PODAWAĆ?
- Na wytrawnie – z domowym hummusem buraczanym lub z suszoną morelą, kuminem i papryką – niebo w g ę b i e ! Można oczywiście dodać każdą inna pastę czy nawet maczać w najlepszym curry z tego przepisu.
- Na słodko – z masłem orzechowym, bananem, syropem klonowym i cynamonem. Komentarz zbędny 🙂
Smacznego!
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Wskakuj na Facebook oraz Instagram.
Komentuj i dziel się ze światem.
Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!
5 komentarzy
Dużo mówi się o odchudzaniu ale jak przytyć na diecie wegańskiej. Ile tygodniowo powinno się przybierać na wadze?
To szerszy temat, który aż prosi się o osobny wpis na blogu. Na pewno dieta wegańska, w wersji nie fast foodowej jest kłopotliwa, bo porcje są duże i sycące. Należy skupić się na tym, aby posiłki były jak najbardziej skondensowane np. przez dodatek wysokokalorycznego masła orzechowego czy suszonych owoców, np. daktyli. I z pewnością wrzucić na luz, tzn. mieć też w jadłospisie swoją ulubioną czekoladę czy nawet ciastka. To bardzo pomaga odpocząć głowie od presji przybrania. Zdrowe tycie, to ok.0,5-1 kg tygodniowo, czyli tak samo jak ze zdrowym odchudzaniem. Wszystko jest do zrobienia!
Dziękuję. Na instagramie pytałaś o tematykę wpisów na bloga – może napiszesz o tym ale z podziałem na dwie kategorie. Uwzględniając ćwiczenia i bez ćwiczeń, kiedyś ktoś z jakis przyczyn nie może lub nie lubi. I jakiś przykładowy jadłospis….
Ok! Dzięki za inspirację 🙂 Z pewnością coś takiego się pojawi.
Dziękuję 🙂