fbpx
PRZEPISY, WYTRAWNIE

Party włoska przekąska czyli focaccia inaczej

Znudzony grzankami z serem? Chcesz zachwycić gości prostą w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakującą przekąską? Mam dla Ciebie przepis idealny, który łączy w sobie smakowitość ze zdrowiem 😉 Czy to możliwe? Sprawdź sam!

 

Wegańska focaccia – inaczej – narodziła się z kryzysu. Oczywiście brakowało któregoś składnika w kuchni, patelnia nie taka i naleśniki nie wyszły. Kto jak kto, ale ja nie mogłam nie wykorzystać tego momentu do puszczenia wodzy kulinarnej fantazji. Miało być smażone, a wyszło pieczone cudo. Chlebek ten przypomina trochę włoskie placki. Jest delikatnie słodki, co znakomicie komponuje się z wytrawnymi dodatkami. Na brzegach chrupiący. Świetnie zastąpi pieczywo u osób z chorą tarczycą, bowiem obserwacje na pacjentach z Hashimoto pokazują, że to właśnie wykluczenie glutenu jest czynnikiem najbardziej poprawiającym stan zdrowia, a tym samym regulującym poziom hormonów w organizmie. Nie mniej przepis ten polecam każdemu, kto jest otwarty na nowości, a ciężki i polecany przez wielu dietetyków chlebek gryczany nie jest w jego guście.

 

 

SKŁADNIKI

(6 porcji lub więęęcej małych party kęsów)

10 g zmielonego siemienia lnianego

50 g mąki kukurydzianej

50 g mąki ryżowej zwykłej

50 g płatków owsianych górskich (zmielonych na mąkę)

100 g płatków ryżowych

15 g skrobi ziemniaczanej

5 g oleju kokosowego

5 g cukru kokosowego (można pominąć)

300 ml mleka roślinnego (użyłam mleka ryżowego z wapniem)

200 g jogurtu kokosowego 100% KOKO

szczypta soli morskiej

PRZYGOTOWANIE

  • Zmielony len zalewamy wodą, cały czas mieszając, aż powstanie kleik o konsystencji jaja.
  • Płatki owsiane mielimy w młynku na mąkę.
  • Do miseczki wsypujemy wszystkie składniki, oprócz oleju, i mieszamy na gładkie ciasto.
  • Dodajemy roztopiony tłuszcz i ponownie mieszamy.
  • Odstawiamy na 20 minut.
  • Po tym czasie rozlewamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tworząc prostokąt).
  • Pieczemy ok. 15 min. z jednej i 15 min. z drugiej strony w piekarniku z termoobiegiem w 180 st. – powinna być lekko zarumieniona.

 

JAK PODAWAĆ?

  • Na wytrawnie – z domowym hummusem buraczanym lub z suszoną morelą, kuminem i papryką – niebo w  g ę b i e ! Można oczywiście dodać każdą inna pastę czy nawet maczać w najlepszym curry z tego przepisu.
  • Na słodko – z masłem orzechowym, bananem, syropem klonowym i cynamonem. Komentarz zbędny 🙂

 

 

Smacznego!

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply z 26 kwietnia, 2018 at 5:00 pm

    Dużo mówi się o odchudzaniu ale jak przytyć na diecie wegańskiej. Ile tygodniowo powinno się przybierać na wadze?

    • Reply Agnieszka 27 kwietnia, 2018 at 10:15 am

      To szerszy temat, który aż prosi się o osobny wpis na blogu. Na pewno dieta wegańska, w wersji nie fast foodowej jest kłopotliwa, bo porcje są duże i sycące. Należy skupić się na tym, aby posiłki były jak najbardziej skondensowane np. przez dodatek wysokokalorycznego masła orzechowego czy suszonych owoców, np. daktyli. I z pewnością wrzucić na luz, tzn. mieć też w jadłospisie swoją ulubioną czekoladę czy nawet ciastka. To bardzo pomaga odpocząć głowie od presji przybrania. Zdrowe tycie, to ok.0,5-1 kg tygodniowo, czyli tak samo jak ze zdrowym odchudzaniem. Wszystko jest do zrobienia!

      • Reply Z 27 kwietnia, 2018 at 12:57 pm

        Dziękuję. Na instagramie pytałaś o tematykę wpisów na bloga – może napiszesz o tym ale z podziałem na dwie kategorie. Uwzględniając ćwiczenia i bez ćwiczeń, kiedyś ktoś z jakis przyczyn nie może lub nie lubi. I jakiś przykładowy jadłospis….

        • Reply Agnieszka 27 kwietnia, 2018 at 4:08 pm

          Ok! Dzięki za inspirację 🙂 Z pewnością coś takiego się pojawi.

          • Z 28 kwietnia, 2018 at 8:32 am

            Dziękuję 🙂

    Leave a Reply