Te kotlety to kolejny mój ulubieniec obok pełnych żelaza kotletów z czerwonej fasoli i buraków, delikatnych kotletów z białej fasoli i migdałów oraz kotletów z kaszy gryczanej i soczewicy. Nie mniej, jeśli cierpisz na brak czasu, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!
SKŁADNIKI (6 SZTUK)
2 puszki czerwonej fasoli
5-6 małych marchewek
ok. 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (ja pomieszałam owsiane z resztą jęczmiennych)
olej rzepakowy
woda
Przyprawy
łyżeczka ziół prowansalskich, oregano
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
suszony czosnek, sól morska, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Jeśli fasola jest z puszki, przelewamy ją na sitku wrzącą wodą.
- Płatki mielimy w młynku na mąkę (można użyć tylko owsianych).
- W dużej misce mieszamy marchew z fasolą i mąką z płatków. Dodajemy trochę wody i oleju.
- Blendujemy – niecałkowicie – aby była wyczuwalna marchew.
- Doprawiamy.
- Formujemy duże kotlety.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (świetnie sprawdza się odstawienie ich na chwilę, aby masa stężała).
- Pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku – aż staną się rumiane.
- Przerzucamy na drugą stronę i znów chwilę pieczemy.
* Wspaniale smakują z sosem pomidorowym zabielanym mleczkiem kokosowym, skropione tahiną (jak na zdjęciu) lub z kremowym dressingiem z masła orzechowego.
Smacznego! 🙂
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Wskakuj na Facebook oraz Instagram.
Komentuj i dziel się ze światem.
Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!
Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!
EBOOK
LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA SPORT 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL
2 komentarze
Już ślinka leci, zapowiada się wyśmienicie i aż nie wiadomo który ‚sosik’ wybrać omnomnom więcej takich przepisów dzięki za inspiracje
A proszę bardzo i polecam się na przyszłość 😉