Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/greenman/domains/biegiemdolodowki.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284
PRZEPISY, WYTRAWNIE

600 kcal czyli najukochańsze wegańskie curry z batatem i ciecierzycą

Dostaję sporo pytań. Na jakie danie decydujesz się chcąc jak najpyszniej i przy okazji jak najmniej pracochłonnie kogoś ugościć? Taki popisowy, zdrowy, roślinny obiad, na który będą mieć ochotę również osoby wybredne i kochające wcinać mięso. Moja niezawodna propozycja to po prostu curry. Kremowe, lekko pikantne i bardzo odżywcze połączenie aromatycznych (łatwo dostępnych!) przypraw z batatem, cieciorką, pomidorami i mleczkiem kokosowym. Zapewniam, że zadowoli każdego smakosza! Moja mama wciąż powtarza, że mogłaby je jeść co najmniej 2 razy w tygodniu! Podkreślę tylko, że nie jest wegetarianką, a co ciekawe nie przepada nawet za orientalną kuchnią. Wyjątkowy przepis dla Was!

 

Zauważyłam, że dużym zainteresowaniem cieszą się posty, w których pokazuję nie tylko przepisy, ale też realne do zjedzenia porcje (oczywiście dla osoby na zdrowej, roślinnej diecie). Jak dziś pamiętam, gdy na początku moje przygody z weganizmem znacznie przeszacowywałam to, co trafia na mój zdrowy talerz. Oczywiście w przypadku obiadów zjadałam znacznie mnie niż sądziłam. Pocieszę Was jednak, że praktyka czyni mistrza! Już sama świadomość, ile mniej więcej potrzebuje mój organizm sprawia, że instynktownie zaczęłam tyle dla siebie przygotowywać!

Niezłomna zależność? Nie do końca. W przypadku zdrowych słodyczy jest inaczej… Wtedy mam wrażenie, że problem znika i jesteśmy w stanie dużo nadrobić. I bardzo dobrze! Musi być równowaga we wszechświecie. A dla niedojadków czy borykających się z niską masą ciała (osób po zaburzeniach odżywiania) dobrą wskazówką jest właśnie wcinanie większych porcji np. zdrowych, słodkich, wegańskich śniadań i deserów. Więcej na temat objętości i kaloryczności wegańskich dań znajdziecie w przepisie na curry ze szpinakiem.

Taka porcja 600 kcal curry ze słodkim ziemniakiem, cieciorką i ryżem (70g ryżu na osobę lub po 50g dla mniej głodnych, zaś 90-100g po mocnym treningu) jest idealna.

To co, gotujemy? 🙂

 

 

SKŁADNIKI (dla 4 osób)

1 duży batat obrany ze skórki i starty na grubych oczkach lub puree z batata

łyżka oleju kokosowego

mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę

2 ząbki polskiego czosnku

butelka passaty pomidorowej

puszka mleczka kokosowego

puszka ciecierzycy (przelana wrzątkiem)

 

PRZYPRAWY

curry

cynamon

słodka i ostra papryka

sól i pieprz (od serca :))

sok z cytryny

 

 

PRZYGOTOWANIE

  • Bataty obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy cebulę, sól i czekamy aż się zeszkli. Po chwili dodajemy pokrojony w kostkę czosnek.
  • Gdy cebula i czosnek są już ładnie zeszklone, wrzucamy sporą szczyptę curry, cynamonu, ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Smażymy przez moment, aby wydobyły się wszystkie aromaty.
  • Dodajemy batata, znów smażąc go przez moment, a następnie zalewając passatą pomidorową i mleczkiem kokosowym, dopatrujemy czy nie przywiera od dna.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Jako ostatnią dodajemy ciecierzycę. Gotujemy bez przykrycia, aby sos stał się lekko kremowy.
  • Pod koniec możemy ponownie doprawić Hojnie skrapiamy sokiem z cytryny. Curry powinno być dosyć słone, ostre dzięki dużej ilości pieprzu i delikatnie kwaskowate.
  • Podajemy z ryżem basmati.

 

Znika w mig! Trzeba się mieć na baczności nakładając od razu sporą porcję na talerz! 😉

Smacznego!

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 komentarzy

  • Reply potato Styczeń 1, 2018 at 10:50 pm

    Przepis ciekawy, ale wiele słyszałam o negatywnym wpływie oleju kokosowego na zdrowie. Czy mogłabyś się jakoś do tego odnieść? 🙂

    • Reply Agnieszka Styczeń 2, 2018 at 10:46 am

      Dziękuję 🙂 co do oleju kokosowego to mówi się o negatywnym działaniu zawartych w nim nasyconych kwasów tłuszczowych, przy czym jest on przede wszystkim znany z średnionasyconych kwasów tłuszczowych, które mają prozdrowotne działanie – wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, a co za tym odchudzanie. Nie widzę przeciwwskazań do stosowania go z umiarem 🙂

  • Reply Daria Styczeń 2, 2018 at 8:24 am

    nawet nie masz pojęcia jakiej ochoty narobiłaś mi na curry! mam mleczko kokosowe, przyprawy, ciecierzycę, jeszcze tylko dokupię inne składniki i będzie robione 🙂

    • Reply Agnieszka Styczeń 2, 2018 at 10:40 am

      cieszę się bardzo! U mnie to must have każdego spotkania rodzinnego a co najlepsze to taki przepis, że sprawdzi się też na jednoosobowe gotowanie 😉 smacznego kochana!

  • Reply gg Styczeń 2, 2018 at 5:10 pm

    jakiej passaty pomidorowej uzyłas?

    • Reply Agnieszka Styczeń 3, 2018 at 8:15 am

      Ostatnio używam domowej, wykonanej przez moją mamę <3 jednak ze sklepowych bardzo polecam tę Piotra i Pawła.

  • Reply Milena Styczeń 4, 2018 at 5:55 pm

    Najlepsze curry w moim życiu! Dziękuję <3

    • Reply Agnieszka Styczeń 5, 2018 at 8:15 am

      To ja dziękuję za komentarz!! Serce rośnie! ;-))))

  • Reply Alicja Styczeń 18, 2018 at 10:19 am

    Powiem tylko jedno. O mamusiu jakie to dobre!!!!

    • Reply Agnieszka Styczeń 18, 2018 at 10:25 am

      DZIĘKUJĘ! <3 Będzie mi przemiło, jak wrzucisz zdjęcie na funpage Biegiem do Lodówki! Niech innym ślinka cieknie 😀

  • Reply Marlena Luty 1, 2018 at 10:39 am

    Przepyszne Śnie o nim nocami Miłość od pierwszej degustacji. Nie mogę się doczekać, aż zrobię znowu.

    • Reply Agnieszka Luty 1, 2018 at 10:52 am

      Bosko! Cieszę się, że podzielasz mój zachwyt nad tym daniem 😀 Pozdrawiam serdecznie!

    Leave a Reply