Jak upakować w jednym daniu maksymalnie dużo antyoksydantów? Odpowiedź jest prosta. Zmiksować co mamy zielonego pod ręką. Jednym ze sposobów przemycenia wegańskiej „trawy” do obiadu jest właśnie pesto. Przepyszne! Kremowe i lekko serowe. Skąd smak sera w wegańskim przepisie? Spójrzcie sami!
Serowy smak to sprawka dwóch NIEZBĘDNYCH w wegańskiej kuchni składników. Niezbędnych to pojęcie oczywiście względne, bo jeśli ktoś nie przepada lub nie tęskni za serowym smakiem to nie przymuszam. A mowa o płatkach drożdżowych nieaktywnych i orzechach nerkowca. To połączenie to serowa miazga! A do tego jakie zdrowe!
Płatki drożdżowe, w przeciwieństwie do drożdży, są bardzo dobrym dodatkiem do potraw. Nie fermentują, nie wpływają zatem negatywnie na układ pokarmowy. Wzmacniają smak i wzbogacają potrawę w sporą dawkę witamin z grupy B oraz białko.
A nerkowe? Są pyszne, kremowe w smaku i szalenie bogate w potas, co nie każdy na pierwszy rzut oka może stwierdzić. Co więcej dzięki zawartości cynku, miedzi i selenu, wspaniale wpływają na nasze włosy, cerę i paznokcie.
A teraz czas na przepis. Polecam tradycyjnie, jako dodatek do makaronu, niebanalnych kanapek czy jako dip do warzyw. Palce lizać!
SKŁADNIKI (2-3 porcje)
kilka garści świeżego szpinaku (ok. 100 g)
garść orzechów nerkowca (ok. 20 g)
5 dużych zielonych oliwek nadziewanych migdałami (Netto)
duża garść płatków drożdżowych nieaktywnych (koniecznie! serowy smak! ja ostatnio zamówiłam tutaj w bardzo korzystnej cenie. Są super)
odrobina soku z ogórków kiszonych
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
sól morska
pieprz
woda
PRZYGOTOWANIE
- Orzechy nerkowca namoczyć przez chwilę we wrzątku. Odsączyć.
- Połączyć wszystkie składniki w dużej misce i zmiksować na pesto (za pomocą blendera ręcznego).
*Można zamiast oliwek z migdałem użyć tych zwykłych lub nadziewanych czosnkiem.
BĄDŹMY W KONTAKCIE
Obserwuj fanpage bloga. Bądź na bieżąco z ciekawymi materiałami i nowymi wpisami na Facebook oraz Instagram.
2 komentarze
Pesto b.dobre.Wlasnie wyprobowalam.Nie dodalam wcale oliwy.Jest kremowe i pyszne a do tego bez dodatku zbednego tluszczu.Pozdrawiam
Oczywiście, tak też można 🙂 cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam 😉