fbpx
PRZEPISY, WYTRAWNIE

OBŁĘDNE WEGAŃSKIE PESTO ZE SZPINAKU

Jak upakować w jednym daniu maksymalnie dużo antyoksydantów? Odpowiedź jest prosta. Zmiksować co mamy zielonego pod ręką. Jednym ze sposobów przemycenia wegańskiej „trawy” do obiadu jest właśnie pesto. Przepyszne! Kremowe i lekko serowe. Skąd smak sera w wegańskim przepisie? Spójrzcie sami!

Serowy smak to sprawka dwóch NIEZBĘDNYCH w wegańskiej kuchni składników. Niezbędnych to pojęcie oczywiście względne, bo jeśli ktoś nie przepada lub nie tęskni za serowym smakiem to nie przymuszam. A mowa o płatkach drożdżowych nieaktywnych i orzechach nerkowca. To połączenie to serowa miazga! A do tego jakie zdrowe!

Płatki drożdżowe, w przeciwieństwie do drożdży, są bardzo dobrym dodatkiem do potraw. Nie fermentują, nie wpływają zatem negatywnie na układ pokarmowy. Wzmacniają smak i wzbogacają potrawę w sporą dawkę witamin z grupy B oraz białko.

A nerkowe? Są pyszne, kremowe w smaku i szalenie bogate w potas, co nie każdy na pierwszy rzut oka może stwierdzić. Co więcej dzięki zawartości cynku, miedzi i selenu, wspaniale wpływają na nasze włosy, cerę i paznokcie.

A teraz czas na przepis. Polecam tradycyjnie, jako dodatek do makaronu, niebanalnych kanapek czy jako dip do warzyw. Palce lizać!

 

SKŁADNIKI (2-3 porcje)

kilka garści świeżego szpinaku (ok. 100 g)

garść orzechów nerkowca (ok. 20 g)

5 dużych zielonych oliwek nadziewanych migdałami (Netto)

duża garść płatków drożdżowych nieaktywnych (koniecznie! serowy smak! ja ostatnio zamówiłam tutaj w bardzo korzystnej cenie. Są super)

odrobina soku z ogórków kiszonych

oliwa z oliwek

ząbek czosnku

sól morska

pieprz

woda

PRZYGOTOWANIE

  • Orzechy nerkowca namoczyć przez chwilę we wrzątku. Odsączyć.
  • Połączyć wszystkie składniki w dużej misce i zmiksować na pesto (za pomocą blendera ręcznego).

*Można zamiast oliwek z migdałem użyć tych zwykłych lub nadziewanych czosnkiem.

BĄDŹMY W KONTAKCIE

Obserwuj fanpage bloga. Bądź na bieżąco z ciekawymi materiałami i nowymi wpisami na Facebook oraz Instagram.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Bella 31 marca, 2018 at 7:30 am

    Pesto b.dobre.Wlasnie wyprobowalam.Nie dodalam wcale oliwy.Jest kremowe i pyszne a do tego bez dodatku zbednego tluszczu.Pozdrawiam

    • Reply Agnieszka 31 marca, 2018 at 3:52 pm

      Oczywiście, tak też można 🙂 cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam 😉

    Leave a Reply