Lazania to moje popisowe danie z dzieciństwa. Zawsze przygotowywałam ją z największą radością. Uwielbiałam kolejne etapy. Zaczynając od obgotowywania płatów lazanii, podsmażania wołowiny.. na szczęście teraz już wiem, że do przyrządzenia tej najlepszej, mięciutkiej i aromatycznej, nie jest wcale potrzebne ani wcześniejsze gotowanie makaronu ani mięso ani mleko! Mogłabym tak wymieniać bez końca, bo zamienników w kuchni roślinnej jest bez liku ;-). Ja Ci tylko podsunę te najbardziej odpowiednie, dzięki którym wegańska lazania stanie się stałym elementem Twojego domowego menu!
Z dietetycznego punktu widzenia z pewnością należy podkreślić, że taka roślinna wersja lazanii jest lżejsza, mniej kłopotliwa dla żołądka i wątroby. Czujemy się po niej nasyceni, ale nie ospali, jak to często bywa po dużej porcji mięsa połączonego z węglowodanami. Jeśli zależy Ci naprawdę na ultra zdrowej wersji, możesz zamienić biały makaron na ten pełnoziarnisty, zaś mąkę pszenną w beszamelu na np. owsianką czy orkiszową. Będzie zdrowiej – przede wszystkim dla osób odchudzających się, gdyż potrawa stanie się bogatsza w błonnik pokarmowy (to jeszcze więcej się da? ;-)) oraz składniki odżywcze, których szczególnie brakuje przy dietach redukcyjnych.
To co, gotujemy? 😉
SKŁADNIKI (na 4 duże porcje lub 8 mniejszych)
FARSZ
niecałe opakowanie lasagne (500g)
pół kubka zielonej i pół czerwonej soczewicy (suchej)
400g pieczarek
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
butelka passaty pomidorowej
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
zioła prowansalskie, oregano
słodka i ostra papryka
BESZAMEL
2 szklanki mleka owsianego
2 łyżki mąki pszennej
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
- Przygotowanie zaczynamy od sosu pomidorowego. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, odrobinę soli oraz suszonej papryki (słodkiej i ostrej). Czekamy, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy pieczarki, znów oprószamy solą i pieprzem. Można podlać odrobiną passaty. Czekamy, aż pieczarki będą lekko podduszone.
- W drugim garnku gotujemy w wodzie soczewicę (zieloną i czerwoną razem) ze sporą szczyptą soli.
- Podlewamy sos pozostałą passatą. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Przykrywamy, aby sos był nadal dosyć wodnisty. Właśnie ten sos sprawi, że nieugotowane wcześniej płaty lazanii upieką się idealnie i będą bardzo mięciutkie.
- Po około 20-25 minutach odcedzamy soczewicę, pozostawiając odrobinę wody z gotowania. Dodajemy do sosu. Gotowy!
- Teraz pora zająć się brytfanką i sosem beszamelowym. Smarujemy naczynie oliwą z oliwek. W rondelku robimy zasmażkę poprzez rozpuszczenie mąki w gorącej oliwie. W jednej ręce trzymamy trzepaczkę, a drugą dolewamy powoli mleko, cały czas mieszając i grzejąc. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st. W brytfance układamy płat lasagne, sos pomidorowy, beszamel i tak kolejno – wychodzą 4 duże lasagne składające się z 4 płatów. Sam wierzch polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Przykrywamy brytfankę szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut. Można próbować zdjąć folię na ostatnie 10 minut, jednak u mnie sprawiło to, że góra się zeschła.
- Jest tak pyszna, że schodzi od razu! Pamiętam, jak swego czasu byłam mistrzynią mięsnej wersji. Pamiętam ten zapach… i powiem Wam, że ta niczym nie odbiega od tamtej :D. Cała rodzina była zachwycona!
Smacznego!
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Wskakuj na Facebook oraz Instagram.
Komentuj i dziel się ze światem.
Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!
Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!
EBOOK
NOWOŚĆ!
WEGE POSIŁKI DLA UCZNIÓW + JADŁOSPIS BOGATY W ŻELAZO GRATIS!
LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA SPORT 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL
10 komentarzy
Wyszła przepyszna! Mama się dziwiła, jakim cudem tam nie ma mięsa mielonego, skoro smakuje prawie tak samo 😀 Dziękuję Ci za ten przepis ❤️
Haha fajnie tak zaskoczyć rodzinę co? 😀 Baaaaardzo się cieszę!! <3
Ona jest tak wspaniała, że jak spróbowałam to myślałam, że się popłaczę ze szczęścia!
O ja! Jak cudownie! Dziękuję z całego serducha za komentarz i na zdrówko <3
Z tego przepisu wyjdzie jedno naczynie żaroodporne duże i jedno małe?
Tak 🙂 wyjdzie dokładnie tak jak na zdjęciu.
A moznato wszystko robic wpatelni czy brytfance czybedzie zamala?
Najlepiej robić w takich dwóch naczyniach żaroodpornych, jak na zdjęciu powyżej 😉
Dzisiaj wypróbowałam przepis. Wyszło pyszne! Przypomina wersję mięsną, ale jest zdecydowanie smaczniejsze. Cieszę, że nasze rodzinne menu wzbogaci się o kolejne, pyszne wegańskie danie. Dziękujemy! 🙂
Jak cudownie 🙂 cieszę się z Wami i dziękuję za wiadomość.
Pozdrawiam ciepło