fbpx
PRZEPISY, WYTRAWNIE

LASAGNE BEZ MIĘSA (z pieczarkami i soczewicą, wegańska)

Lazania to moje popisowe danie z dzieciństwa. Zawsze przygotowywałam ją z największą radością. Uwielbiałam kolejne etapy. Zaczynając od obgotowywania płatów lazanii, podsmażania wołowiny.. na szczęście teraz już wiem, że do przyrządzenia tej najlepszej, mięciutkiej i aromatycznej, nie jest wcale potrzebne ani wcześniejsze gotowanie makaronu ani mięso ani mleko! Mogłabym tak wymieniać bez końca, bo zamienników w kuchni roślinnej jest bez liku ;-). Ja Ci tylko podsunę te najbardziej odpowiednie, dzięki którym wegańska lazania stanie się stałym elementem Twojego domowego menu!

Z dietetycznego punktu widzenia z pewnością należy podkreślić, że taka roślinna wersja lazanii jest lżejsza, mniej kłopotliwa dla żołądka i wątroby. Czujemy się po niej nasyceni, ale nie ospali, jak to często bywa po dużej porcji mięsa połączonego z węglowodanami. Jeśli zależy Ci naprawdę na ultra zdrowej wersji, możesz zamienić biały makaron na ten pełnoziarnisty, zaś mąkę pszenną w beszamelu na np. owsianką czy orkiszową. Będzie zdrowiej – przede wszystkim dla osób odchudzających się, gdyż potrawa stanie się bogatsza w błonnik pokarmowy (to jeszcze więcej się da? ;-)) oraz składniki odżywcze, których szczególnie brakuje przy dietach redukcyjnych.

To co, gotujemy? 😉

 

SKŁADNIKI (na 4 duże porcje lub 8 mniejszych)

FARSZ

niecałe opakowanie lasagne (500g)

pół kubka zielonej i pół czerwonej soczewicy (suchej)

400g pieczarek

2 czerwone cebule

3 ząbki czosnku

butelka passaty pomidorowej

3 łyżki oleju rzepakowego

sól, pieprz

zioła prowansalskie, oregano

słodka i ostra papryka

BESZAMEL

2 szklanki mleka owsianego

2 łyżki mąki pszennej

3-4 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Przed upieczeniem.

 

PRZYGOTOWANIE

  • Przygotowanie zaczynamy od sosu pomidorowego. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, odrobinę soli oraz suszonej papryki (słodkiej i ostrej). Czekamy, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy pieczarki, znów oprószamy solą i pieprzem. Można podlać odrobiną passaty. Czekamy, aż pieczarki będą lekko podduszone.
  • W drugim garnku gotujemy w wodzie soczewicę (zieloną i czerwoną razem) ze sporą szczyptą soli.
  • Podlewamy sos pozostałą passatą. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Przykrywamy, aby sos był nadal dosyć wodnisty. Właśnie ten sos sprawi, że nieugotowane wcześniej płaty lazanii upieką się idealnie i będą bardzo mięciutkie.
  • Po około 20-25 minutach odcedzamy soczewicę, pozostawiając odrobinę wody z gotowania. Dodajemy do sosu. Gotowy!
  • Teraz pora zająć się brytfanką i sosem beszamelowym. Smarujemy naczynie oliwą z oliwek. W rondelku robimy zasmażkę poprzez rozpuszczenie mąki w gorącej oliwie. W jednej ręce trzymamy trzepaczkę, a drugą dolewamy powoli mleko, cały czas mieszając i grzejąc. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 st. W brytfance układamy płat lasagne, sos pomidorowy, beszamel i tak kolejno – wychodzą 4 duże lasagne składające się z 4 płatów. Sam wierzch polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Przykrywamy brytfankę szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut. Można próbować zdjąć folię na ostatnie 10 minut, jednak u mnie sprawiło to, że góra się zeschła.
  • Jest tak pyszna, że schodzi od razu! Pamiętam, jak swego czasu byłam mistrzynią mięsnej wersji. Pamiętam ten zapach… i powiem Wam, że ta niczym nie odbiega od tamtej :D. Cała rodzina była zachwycona!

 

Smacznego!

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

 

 

Roślinne propozycje z ebooka – pyszne, odżywcze i gotowe w mig!

 

Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

 OFERTA DIETETYCZNA

 

 

EBOOK

LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA SPORT 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL
Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply Ola Styczeń 21, 2018 at 9:59 am

    Wyszła przepyszna! Mama się dziwiła, jakim cudem tam nie ma mięsa mielonego, skoro smakuje prawie tak samo 😀 Dziękuję Ci za ten przepis ❤️

    • Reply Agnieszka Styczeń 22, 2018 at 8:32 am

      Haha fajnie tak zaskoczyć rodzinę co? 😀 Baaaaardzo się cieszę!! <3

  • Reply Cynamon Czerwiec 25, 2018 at 1:04 pm

    Ona jest tak wspaniała, że jak spróbowałam to myślałam, że się popłaczę ze szczęścia!

    • Reply Agnieszka Czerwiec 25, 2018 at 2:29 pm

      O ja! Jak cudownie! Dziękuję z całego serducha za komentarz i na zdrówko <3

  • Reply Karolina Lipiec 5, 2019 at 5:06 pm

    Z tego przepisu wyjdzie jedno naczynie żaroodporne duże i jedno małe?

    • Reply Agnieszka Lipiec 9, 2019 at 2:19 pm

      Tak 🙂 wyjdzie dokładnie tak jak na zdjęciu.

  • Reply Justyna Wrzesień 13, 2019 at 9:52 am

    A moznato wszystko robic wpatelni czy brytfance czybedzie zamala?

    • Reply Agnieszka Kwiecień 1, 2020 at 10:21 am

      Najlepiej robić w takich dwóch naczyniach żaroodpornych, jak na zdjęciu powyżej 😉

  • Reply Ewelina Sierpień 28, 2020 at 6:10 pm

    Dzisiaj wypróbowałam przepis. Wyszło pyszne! Przypomina wersję mięsną, ale jest zdecydowanie smaczniejsze. Cieszę, że nasze rodzinne menu wzbogaci się o kolejne, pyszne wegańskie danie. Dziękujemy! 🙂

    • Reply Agnieszka Wrzesień 22, 2020 at 4:20 pm

      Jak cudownie 🙂 cieszę się z Wami i dziękuję za wiadomość.
      Pozdrawiam ciepło

    Leave a Reply