fbpx
PRZEPISY, WYTRAWNIE

Słodko-ostra zupa z buraka, gruszki i pietruszki

Chodziły mi po głowie od paru dni. Mowa o burakach. Ich słodycz warto podkreślić gruszką i pietruszką, a następnie przełamać chili oraz imbirem. Tak! Liczy się równowaga zarówno w kuchni, jak i w ogóle w życiu. Efekt będziecie chcieli powtarzać bez końca :).

 

SKŁADNIKI (2 porcje)

  • łyżka oleju kokosowego (10 g lub dowolnego oleju)
  • 3 duże buraki (500 g)
  • 1 mała gruszka (100 g)
  • 1 pietruszka (120 g)
  • kawałek białej części pora (100 g)
  • 3 ząbki czosnku (20 g)
  • kawałek papryczki chili (4 g)
  • kawałek świeżego imbiru (4 g)
  • 2 i 3/4 szklanki wody (650 ml)

Przyprawy:

  • łyżeczka przyprawy do rosołu
  • sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

Obieramy buraki, pietruszkę i gruszkę.

Kroimy w kostkę, podobnie jak czosnek, imbir i papryczkę chili.

Siekamy pora na cienkie wiórki.

Rozgrzewamy olej w dużym garze i podsmażamy w pierwszej kolejności pora na małym ogniu, bez przykrycia, dodając odrobinę soli.

Po 5-7 minutach dorzucamy resztę warzyw.

Ponownie chwilę podsmażamy.

Zalewamy wrzącą wodą*, dodajemy przyprawę do rosołu i gotujemy przez ok. 45 minut pod przykryciem lub do momentu, kiedy buraki będą ugotowane.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Zjadamy w takiej postaci lub blendujemy na zupę krem.

Dekorujemy kleksem jogurtu naturalnego i ulubioną zieleniną.

 

WSKAZÓWKA KULINARNA:

jeśli macie wodę po gotowaniu dyni ze świeżym imbirem (najlepiej Hokkaido), to śmiało użyjcie chociaż 500 ml.

 

1 porcja tej roślinnej zupy + 50 g makaronu z ciecierzycy (masa sucha) + 2 łyżki jogurtu kokosowego to mniej więcej 430 kcal oraz, co znacznie bardziej istotne – solidna dawka białka – prawie 22 g.

 

Na zdrowie! 🌶

 

EBOOK

LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA SPORT 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL
WEGAŃSKI BOGATY W ŻELAZO 2000 KCAL
PLAN ŻYWIENIOWY – TRIADA SPORTSMENEK (NOWOŚĆ!)

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply