Chodziły mi po głowie od paru dni. Mowa o burakach. Ich słodycz warto podkreślić gruszką i pietruszką, a następnie przełamać chili oraz imbirem. Tak! Liczy się równowaga zarówno w kuchni, jak i w ogóle w życiu. Efekt będziecie chcieli powtarzać bez końca :).
SKŁADNIKI (2 porcje)
- łyżka oleju kokosowego (10 g lub dowolnego oleju)
- 3 duże buraki (500 g)
- 1 mała gruszka (100 g)
- 1 pietruszka (120 g)
- kawałek białej części pora (100 g)
- 3 ząbki czosnku (20 g)
- kawałek papryczki chili (4 g)
- kawałek świeżego imbiru (4 g)
- 2 i 3/4 szklanki wody (650 ml)
Przyprawy:
- łyżeczka przyprawy do rosołu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Obieramy buraki, pietruszkę i gruszkę.
Kroimy w kostkę, podobnie jak czosnek, imbir i papryczkę chili.
Siekamy pora na cienkie wiórki.
Rozgrzewamy olej w dużym garze i podsmażamy w pierwszej kolejności pora na małym ogniu, bez przykrycia, dodając odrobinę soli.
Po 5-7 minutach dorzucamy resztę warzyw.
Ponownie chwilę podsmażamy.
Zalewamy wrzącą wodą*, dodajemy przyprawę do rosołu i gotujemy przez ok. 45 minut pod przykryciem lub do momentu, kiedy buraki będą ugotowane.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Zjadamy w takiej postaci lub blendujemy na zupę krem.
Dekorujemy kleksem jogurtu naturalnego i ulubioną zieleniną.
WSKAZÓWKA KULINARNA:
jeśli macie wodę po gotowaniu dyni ze świeżym imbirem (najlepiej Hokkaido), to śmiało użyjcie chociaż 500 ml.
1 porcja tej roślinnej zupy + 50 g makaronu z ciecierzycy (masa sucha) + 2 łyżki jogurtu kokosowego to mniej więcej 430 kcal oraz, co znacznie bardziej istotne – solidna dawka białka – prawie 22 g.
Na zdrowie! 🌶
EBOOK
LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA SPORT 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL
WEGAŃSKI BOGATY W ŻELAZO 2000 KCAL
PLAN ŻYWIENIOWY – TRIADA SPORTSMENEK (NOWOŚĆ!)
No Comments