Przepisów na curry jest tak wiele… jak ludzi w Chinach. 😉 Sama często dodaję do niego coś nowego, bądź zmieniam dodatki. Ten jest ostatnio moim hitem. Danie jest aromatyczne i baaardzo sycące. Zatem do roboty!
Składniki:
wcześniej ugotowana szklanka czerwonej soczewicy
wcześniej upieczony batat
czerwona cebula
ząbek czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 butelki passaty pomidorowej (ze szklanek butelki)
1/2 puszki mleczka kokosowego
1/2 czerwonej papryki
Przyprawy:
1/2 – 1 łyżeczki curry
1/2 – 1 łyżeczki Garam Masala
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ugotować osobno czerwoną soczewicę.
- Upiec batata (nie trzeba obierać ze skórki, wystarczy pokroić w plastry, piec w 200°C przez ok. 45-50 min., po ostudzeniu sama odchodzi).
- Pokroić cebulę w kostkę i smażyć z odrobiną soli na oleju. Dodać po chwili zmiażdżony czosnek.
- Gdy cebula i czosnek się zeszklą, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Jeśli całość przywiera, podlać wodą z mleczka kokosowego.
- Do podduszonej papryki dodać wszystkie przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Podsmażyć chwilę, aby uwolnił się aromat.
- Zalać passatą i mleczkiem kokosowym. Gotować przez chwilę, aż odparuje nadmiar wody.
- Dodać pokrojonego w kostkę batata i soczewicę i jeszcze przez moment wszystko razem dusić.
- Doprawić solą i pieprzem. Jeśli curry jest mało wyraziste w smaku nie żałować przypraw! 🙂
- Najlepiej smakuje z białym długoziarnistym ryżem i świeżą pietruszką.
Tak przygotowane curry powinno mieć kremową konsystencję i być lekko ostre w smaku, aby tworzyło idealną kompozycję z łagodnym ryżem.
Dajcie znać jak Wam smakuje!
Smacznego!
No Comments