Każdy szanujący się roślinożerca powinien mieć w zanadrzu przepis na burgery idealne.Te są moją miłością od dobrych paru lat (dzięki za inspirację Człowiek Szpinak!). Aż ciężko uwierzyć, że nie widnieją na blogu od samego początku jego istnienia! I choć burgery wydają się daniem bardziej pracochłonnym niż np. wrzucenie warzyw na patelnię, to naprawdę tylko pozory! Przepis ten zadowoli nawet największego kulinarnego leniucha. Gdy jestem w pośpiechu, a chcę mieć ekstra obiad, to używam ugotowanych buraków w całości dostępnych w wielu marketach. Mam wtedy pewność, że buraki będą słodkie i dorodne, a to podstawa tego przepisu.
Powiem Wam, że burgery te są dla mnie tak pyszne, że mogłabym je jeść cały czas! Wilgotne, aromatyczne (dzięki magicznej wędzonej papryce <3) i przyjemnie sycące. A ze względu na zbilansowaną recepturę (wspomagający wydolność fizyczną burak + czerwona fasola, czyli fantastyczne źródło białka roślinnego), powinny gościć na naszym talerzu jak najczęściej. Z powodzeniem wypełnią posiłki obiadowo-kolacyjne. A żeby nie popaść w całkowitą monotonię, to kombinujcie z dodatkami. Moje ulubione to sałatka z roszponki, ogórka kiszonego i jabłka oraz pieczone bataty i pieczona czerwona papryka. A co z sosem? Tahina! Zdecydowanie i niepodważalnie podkreśla ich smak, jak nic innego! Hm brzmi jak recepta na idealnie skrojoną kreację? Trochę tak jest! Wymarzona kreacja kulinarna przed Wami!
SKŁADNIKI (9 burgerów)
625 g ugotowanych/upieczonych buraków (NA SZYBKO: sięgam po już ugotowane w całości z marketu)
500 g czerwonej fasoli z puszki (warto oczyścić przelewając ją wrzątkiem)
65 g mąki owsianej (zmielonych na mąkę płatków owsianych górskich*)
20 g oleju rzepakowego
czerwona cebula i czosnek**
PRZYPRAWY
szczypta wędzonej papryki
szczypta chili
szczypta suszonej natki pietruszki
sól i pieprz
* Najlepsze i najbardziej delikatne wychodzą po przesianiu zmielonych płatków owsianych. Warto się pofatygować, a otręby wykorzystać np. to tych błyskawicznych ciasteczek!
** Próbowałam wersji bez cebulowatych i szczerze, wychodzą równie smaczne (można dodać szczyptę sproszkowanego czosnku). Taka wersja jest zbawienna dla osób z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Polecam szczególnie przy refluksie!
PRZYGOTOWANIE
- Zmielić płatki owsiane na mąkę (najlepiej w młynku do kawy lub małym blenderze)
- Zetrzeć ugotowane buraki na dużych oczkach (warto podsmażyć z przyprawami dla fajnego aromatu; jeśli nie występują żadne dolegliwości jelitowe podsmażyć też z cebulą i czosnkiem), a następnie wymieszać z mąką, olejem oraz odsączoną fasolą.
- Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze trochę przypraw.
- Powstałą masę zblendować za pomocą blendera ręcznego (tak, aby były wyczuwalne ziarna fasoli).
- Nagrzać piekarnik do 180°C i piec przez 20 min, doglądając czy aby się nie przypalają.
- Podawać skropione tahiną w towarzystwie soczystych warzyw!
Smacznego!
No Comments