fbpx
PRZEPISY, ROŚLINNIE, WYTRAWNIE

Moja ukochana tarta brokułowa!

Jestem tarto-maniakiem, a ta zupełnie autorska wytrawna i w pełni roślinna propozycja powaliła mnie na kolana! Ultra zdrowa, aromatyczna, bogata w magnez i żelazo. Kto skusi się na kawałek? 🙂

 

PRZEPIS na roślinną tartę z brokułami i kaszą gryczaną (ok. 6 porcji)

TARTA
  • 20 g – zmielone siemię lniane (2 łyżki)
  • 100 g – mąka ryżowa
  • 60 g – mąka z orkiszu pełnoziarnista
  • 90 ml – olej kokosowy nierafinowany
  • łyżeczka – proszek do pieczenia
  • 25 g – skrobia ziemniaczana
  • 100 ml zimna woda
  • 40 g – masło orzechowe
  • 15 g – cukier kokosowy/inne zdrowe słodzidło
  • sporo soli do smaku, trochę pieprzu
  • szczypta cynamonu

 

NADZIENIE
  • 300 g – brokuł
  • duża cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g – kasza gryczana (prażona!)
  • 20 ml – olej rzepakowy (2 łyżki)
  • 200 ml – mleczko kokosowe (ok. pół puszki)
  • płatki błyskawiczne gryczane do oprószenia
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia
  • łyżeczka – papryka wędzona, suszona
  • szczypta chili, suszone
  • 2 łyżeczki przyprawy – zioła prowansalskie, suszone
  • obficie sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie

TARTA
  • W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy z wodą, słodzidłem, cynamonem, masłem orzechowym i solą. Całość podgrzewamy, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmujemy miskę z ognia i odstawiamy, by masa lekko przestygła.
  • Dodajemy mielone siemię lniane i dokładnie mieszamy.
  • Do dużej miski przesiewamy mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy mokre i bardzo dokładnie mieszamy.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Za pomocą dłoni wyklejamy ciastem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na ok. 30-60 min (im dłużej tym lepiej).
  • Piekarnik nagrzewamy do 180-200 st. C. Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10-15 min.
  • Gdy ciasto będzie zarumienione, wyjmujemy, wykładamy nadzieniem brokułowym, posypujemy płatkami gryczanymi i odrobiną skrobi. Ponownie zapiekamy ok. 20-30 min. (na ostatnie 10 min. można włączyć termoobieg, aby ładnie się zarumieniła).
  • Zajadamy z ulubionym sosem i świeżymi warzywami! Genialnie smakuje z wegańskim majonezem lub sosem rozmarynowym (mleczko kokosowe podgrzane z suszonym rozmarynem, solą i pierzem, chwilę zredukowane na małym ogniu, odcedzone z rozmarynu ❤) .
NADZIENIE
  • Gotujemy osobno kaszę z dodatkiem soli oraz brokuł (al dente!).
  • W dużym garze szklimy cebulę z solą. Po chwili dodajemy wędzoną paprykę oraz odrobinę chili i chwilę podsmażamy, aby wydobył się piękny aromat.
  • Mieszamy cebulkę ze świeżą natką, zmiażdżonym czosnkiem, kaszą, brokułem i mleczkiem kokosowym.
  • Doprawiamy obficie pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i bardzo delikatnie chili.
  • Wykładamy na lekko podpieczoną tartę, posypujemy płatkami gryczanymi, odrobiną skrobi i zapiekamy razem.

 

1 skromna porcja tarty to ok. 520 kcal || 10 g B || 32 g T || 46 g W

Pamiętaj, że kalorie to nie wszystko! Liczy się wartość odżywcza, ale też kwestia podejścia do jedzenia i zaufania do siebie. Warto je budować, aby ostatecznie nie zamartwiać się w niesprzyjających okolicznościach, o czym pisałam tutaj.

A dla takich jak ta miłośników tart mam przepisy na słodko: tarta ze słonym karmelem (snickers) oraz z budyniem i dynią 😀

 

Smacznego! 

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem!

Twoja obecność z pewnością zmotywuje mnie do szerszego dzielenia się moimi przepisami na blogu (które nieskromnie uwielbiają moi pacjenci!) 🙂

 

Chcesz nauczyć się, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

OFERTA DIETETYCZNA

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply