Jestem tarto-maniakiem, a ta zupełnie autorska wytrawna i w pełni roślinna propozycja powaliła mnie na kolana! Ultra zdrowa, aromatyczna, bogata w magnez i żelazo. Kto skusi się na kawałek? 🙂
PRZEPIS na roślinną tartę z brokułami i kaszą gryczaną (ok. 6 porcji)
TARTA
- 20 g – zmielone siemię lniane (2 łyżki)
- 100 g – mąka ryżowa
- 60 g – mąka z orkiszu pełnoziarnista
- 90 ml – olej kokosowy nierafinowany
- łyżeczka – proszek do pieczenia
- 25 g – skrobia ziemniaczana
- 100 ml zimna woda
- 40 g – masło orzechowe
- 15 g – cukier kokosowy/inne zdrowe słodzidło
- sporo soli do smaku, trochę pieprzu
- szczypta cynamonu
NADZIENIE
- 300 g – brokuł
- duża cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 100 g – kasza gryczana (prażona!)
- 20 ml – olej rzepakowy (2 łyżki)
- 200 ml – mleczko kokosowe (ok. pół puszki)
- płatki błyskawiczne gryczane do oprószenia
- skrobia ziemniaczana do oprószenia
- łyżeczka – papryka wędzona, suszona
- szczypta chili, suszone
- 2 łyżeczki przyprawy – zioła prowansalskie, suszone
- obficie sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
TARTA
- W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy z wodą, słodzidłem, cynamonem, masłem orzechowym i solą. Całość podgrzewamy, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmujemy miskę z ognia i odstawiamy, by masa lekko przestygła.
- Dodajemy mielone siemię lniane i dokładnie mieszamy.
- Do dużej miski przesiewamy mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy mokre i bardzo dokładnie mieszamy.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Za pomocą dłoni wyklejamy ciastem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na ok. 30-60 min (im dłużej tym lepiej).
- Piekarnik nagrzewamy do 180-200 st. C. Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10-15 min.
- Gdy ciasto będzie zarumienione, wyjmujemy, wykładamy nadzieniem brokułowym, posypujemy płatkami gryczanymi i odrobiną skrobi. Ponownie zapiekamy ok. 20-30 min. (na ostatnie 10 min. można włączyć termoobieg, aby ładnie się zarumieniła).
- Zajadamy z ulubionym sosem i świeżymi warzywami! Genialnie smakuje z wegańskim majonezem lub sosem rozmarynowym (mleczko kokosowe podgrzane z suszonym rozmarynem, solą i pierzem, chwilę zredukowane na małym ogniu, odcedzone z rozmarynu ❤) .
NADZIENIE
- Gotujemy osobno kaszę z dodatkiem soli oraz brokuł (al dente!).
- W dużym garze szklimy cebulę z solą. Po chwili dodajemy wędzoną paprykę oraz odrobinę chili i chwilę podsmażamy, aby wydobył się piękny aromat.
- Mieszamy cebulkę ze świeżą natką, zmiażdżonym czosnkiem, kaszą, brokułem i mleczkiem kokosowym.
- Doprawiamy obficie pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i bardzo delikatnie chili.
- Wykładamy na lekko podpieczoną tartę, posypujemy płatkami gryczanymi, odrobiną skrobi i zapiekamy razem.
1 skromna porcja tarty to ok. 520 kcal || 10 g B || 32 g T || 46 g W
Pamiętaj, że kalorie to nie wszystko! Liczy się wartość odżywcza, ale też kwestia podejścia do jedzenia i zaufania do siebie. Warto je budować, aby ostatecznie nie zamartwiać się w niesprzyjających okolicznościach, o czym pisałam tutaj.
A dla takich jak ta miłośników tart mam przepisy na słodko: tarta ze słonym karmelem (snickers) oraz z budyniem i dynią 😀
Smacznego!
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Wskakuj na Facebook oraz Instagram.
Komentuj i dziel się ze światem!
Twoja obecność z pewnością zmotywuje mnie do szerszego dzielenia się moimi przepisami na blogu (które nieskromnie uwielbiają moi pacjenci!) 🙂
No Comments