NA SŁODKO, PRZEPISY, ROŚLINNIE, W PODRÓŻY

Chrupiące kulki mocy a la cacao raw bar – wersja budżetowa

Kulki mocy, batony raw (surowe), batony zbożowe. W sklepach jest z czego wybierać, jednak nic nie smakuje tak dobrze i nie jest tak korzystne dla naszej kieszeni, jak domowe smakołyki. Nie bez znaczenia jest też to, że parę takich kulek w pełni zaspokaja potrzebę na niezdrowe słodycze. Magia błonnika, witamin i składników mineralnych. Męczą Cię skurcze? A może jesteś ostatnio bardzo nerwowy? Sięgnij koniecznie po te cudeńka!

 

Przepis ten można przygotować na dwa sposoby: w wersji raw, czyli bez pieczenia lub w wersji pieczonej (co według mnie pozwala przechowywać kulki dłużej niż jeden dzień ;)). Biorąc pod uwagę strukturę, zarówno dobrze schłodzone, jak i upieczone są wybitnie pyszne! A jeśli pokusisz się o troszkę bardziej wyszukany dodatek w postaci surowych ziaren kakao (ja użyłam kruszone), to otrzymasz mojego osobistego chrupiącego faworyta, przypominającego mocno czekoladowe batony raw dostępne już prawie w każdym markecie (jednak nadal dosyć drogie, w przeliczeniu na domową wersję).

 

A, że bywam czasem leniwa w kuchni, to forma kulek, jest dla mnie najprostsza. Może nie wyglądają, ale jak smakują!

 

PRZEPIS na wegańskie kulki mocy a la cacao raw bar (ok. 20 porcji)

*do masy można dorzucić jeszcze parę łyżek niezmielonych płatków owsianych/orkiszowych.
  • 200 g – daktyle, suszone (+ woda z moczenia)
  • 20 ml – olej kokosowy, nierafinowany
  • 8 g – otręby pszenne/owsiane
  • 60 g – płatki owsiane górskie/orkiszowe (zmielone)
  • 150 g – słonecznik łuskany
  • łyżka – kakao
  • 60 g  – żurawina suszona (opcjonalnie)
  • 60 g – kakao ziarna surowe (opcjonalnie, dla chrupkości)
  • szczypta – cynamon i sól

Przygotowanie

  • Blendujemy w młynku osobno słonecznik i płatki.
  • Daktyle moczymy przez chwilę we wrzątku.
  • Blendujemy wszystkie składniki (oprócz ziaren kakao i żurawiny), dolewając trochę wody z daktyli.
  • Mieszamy z ziarnami kakao i żurawiną.
  • Formujemy kulki mocy, które chłodzimy co najmniej 30 min. w zamrażarce (w wersji raw przechowujemy w zamrażarce, gdyż szybko się psują) lub pieczemy w 180 st. ok. 15-20 min. Zajadamy ze świeżymi owocami 😉 Gotowe!

 

1 kulka mocy to ok. 115 kcal || 3 g B || 5 g T || 14 g W

 

Pamiętaj, że kalorie to nie wszystko! Liczy się wartość odżywcza, ale też kwestia podejścia do jedzenia i zaufania do siebie. Warto je budować, aby ostatecznie nie zamartwiać się w niesprzyjających okolicznościach, o czym pisałam tutaj.

 

Mój pies Balton też by zjadł 😉

Smacznego! 

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem!

Twoja obecność z pewnością zmotywuje mnie do szerszego dzielenia się moimi przepisami na blogu (które nieskromnie uwielbiają moi pacjenci!) 🙂

 

Chcesz nauczyć się, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

OFERTA DIETETYCZNA

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply