Najważniejsze są proporcje nasionek chia do płynu. Możecie mieć pewność, że te są wymierzone w punkt.
Możecie z powodzeniem użyć tylko napoju „mleka” roślinnego, bowiem tłuste mleczko kokosowe (jak sama nazwa wskazuje) jest tłuste i sprawia, że pudding jest jeszcze smaczniejszy, ale też bardziej kaloryczny 😉
Dodatki: do wyboru, do koloru.
Jeśli nie macie wizji na wyjątkowe połączenie smakowe, to mus wiśniowy z wanilią i mleczkiem kokosowym grają idealnie. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA PUDDING CHIA (1 pucharek)
- 3 łyżki nasion chia (30 g)
- 1/3 szklanki mleka roślinnego* (65 ml)
- 6,5 łyżki tłustego, płynnego mleczka kokosowego (65 ml)
- ulubione bakalie np. garstka suszonej żurawiny, rodzynek, nasion słonecznika
PRZYPRAWY
- szczypta soli
- łyżeczka miodu/syropu klonowego/cukru kokosowego/erytrolu (10 g)
- szczypta cynamonu
- naturalny ekstrakt waniliowy do smaku (1-2 krople)
MUS WIŚNIOWY
- garść mrożonych wiśni (70 g)
- pół dojrzałego banana (60 g)
- łyżeczka miodu/syropu klonowego/cukru kokosowego/erytrolu (10 g)
- naturalny ekstrakt waniliowy do smaku (1-2 krople)
*ja użyłam napoju roślinnego ryżowego z wanilią dolce, co podobnie, jak w przypadku kawy, do której kierowane są mleka dolce, sprawia, że pudding wychodzi wyjątkowo kremowy i pełen smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotowanie dzień wcześniej lub 2-3 h wcześniej: do miseczki/pucharków wsypujemy nasiona chia, przyprawy, ulubione bakalie, słodzik oraz szczyptę soli.
- Zalewamy mlekiem roślinnym oraz tłustym mleczkiem kokosowym.
- Mieszamy bardzo dokładnie (etapami – po dolaniu mleka roślinnego i ponownie po dolaniu mleczka kokosowego, kilkukrotnie, aby mieć pewność, że nasionka wchłoną cały płyn i nie powstaną grudki).
- Pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez ok. 2-3 h, aby chia wchłonęło płyn i powstał lekki pudding.
PRZYGOTOWANIE MUSU WIŚNIOWEGO
- Mrożone wiśnie wyjmujemy wcześniej, aby odtajały.
- Blendujemy z bananem, słodzikiem i ekstraktem waniliowym.
- Zalewamy powstały w pucharkach pudding chia musem owocowym.
1 porcja puddingu chia z musem wiśniowym to 600 kcal, w tym 83 g węglowodanów, 28 g tłuszczu (wspaniałe, zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 – podwójna dzienna porcja!) oraz 10 g białka.
Pudding jest lekki, smak wiśni i mleczka kokosowego fantastycznie się przełamują. Świetna alternatywa dla przesłodzonych, sklepowych puddingów z kaszki manny, ryżu itp. deserków obfitych w cukry proste, o wysokim indeksie glikemicznym.
Czekam na Waszą opinię!
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Jestem na Facebooku oraz Instagramie.
Z przyjemnością czytam komentarze i wchodzę w interakcję z czytelnikami.
2 komentarze
W poniedziałek idę kupić chia i mrożone wiśnie, i lecę z tematem! 😀 puddingi wyglądają świetnie, piękne kolory zdjęcia!
Dziękuję Roksi 😉 daj znać, jak Ci wyszło!