fbpx
NA SŁODKO, PRZEPISY

Jak przygotować przepyszny pudding chia?

Najważniejsze są proporcje nasionek chia do płynu. Możecie mieć pewność, że te są wymierzone w punkt.

 

Możecie z powodzeniem użyć tylko napoju „mleka” roślinnego, bowiem tłuste mleczko kokosowe (jak sama nazwa wskazuje) jest tłuste i sprawia, że pudding jest jeszcze smaczniejszy, ale też bardziej kaloryczny 😉

Dodatki: do wyboru, do koloru.

Jeśli nie macie wizji na wyjątkowe połączenie smakowe, to mus wiśniowy z wanilią i mleczkiem kokosowym grają idealnie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA PUDDING CHIA (1 pucharek)

  • 3 łyżki nasion chia (30 g)
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego* (65 ml)
  • 6,5 łyżki tłustego, płynnego mleczka kokosowego (65 ml)
  • ulubione bakalie np. garstka suszonej żurawiny, rodzynek, nasion słonecznika

PRZYPRAWY

  • szczypta soli
  • łyżeczka miodu/syropu klonowego/cukru kokosowego/erytrolu (10 g)
  • szczypta cynamonu
  • naturalny ekstrakt waniliowy do smaku (1-2 krople)

 

MUS WIŚNIOWY

  • garść mrożonych wiśni (70 g)
  • pół dojrzałego banana (60 g)
  • łyżeczka miodu/syropu klonowego/cukru kokosowego/erytrolu (10 g)
  • naturalny ekstrakt waniliowy do smaku (1-2 krople)

 

*ja użyłam napoju roślinnego ryżowego z wanilią dolce, co podobnie, jak w przypadku kawy, do której kierowane są mleka dolce, sprawia, że pudding wychodzi wyjątkowo kremowy i pełen smaku.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Przygotowanie dzień wcześniej lub 2-3 h wcześniej: do miseczki/pucharków wsypujemy nasiona chia, przyprawy, ulubione bakalie, słodzik oraz szczyptę soli.
  • Zalewamy mlekiem roślinnym oraz tłustym mleczkiem kokosowym.
  • Mieszamy bardzo dokładnie (etapami – po dolaniu mleka roślinnego i ponownie po dolaniu mleczka kokosowego, kilkukrotnie, aby mieć pewność, że nasionka wchłoną cały płyn i nie powstaną grudki).
  • Pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez ok. 2-3 h, aby chia wchłonęło płyn i powstał lekki pudding.

PRZYGOTOWANIE MUSU WIŚNIOWEGO

  • Mrożone wiśnie wyjmujemy wcześniej, aby odtajały.
  • Blendujemy z bananem, słodzikiem i ekstraktem waniliowym.
  • Zalewamy powstały w pucharkach pudding chia musem owocowym.

 

 

1 porcja puddingu chia z musem wiśniowym to 600 kcal, w tym 83 g węglowodanów, 28 g tłuszczu (wspaniałe, zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 – podwójna dzienna porcja!) oraz 10 g białka.

Pudding jest lekki, smak wiśni i mleczka kokosowego fantastycznie się przełamują. Świetna alternatywa dla przesłodzonych, sklepowych puddingów z kaszki manny, ryżu itp. deserków obfitych w cukry proste, o wysokim indeksie glikemicznym.

 

 

Czekam na Waszą opinię!

 

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Jestem na Facebooku oraz Instagramie.

Z przyjemnością czytam komentarze i wchodzę w interakcję z czytelnikami.

 

Chcesz nauczyć się, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

OFERTA DIETETYCZNA

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Roksi 16 listopada, 2019 at 4:42 pm

    W poniedziałek idę kupić chia i mrożone wiśnie, i lecę z tematem! 😀 puddingi wyglądają świetnie, piękne kolory zdjęcia!

    • Reply Agnieszka 18 listopada, 2019 at 10:30 am

      Dziękuję Roksi 😉 daj znać, jak Ci wyszło!

    Leave a Reply