Czy każda smaczna surówka to ta z majonezem? Niekoniecznie! Zobaczcie jak odrobina tahini potrafi podkręcić kilka składników, które z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Do dzieła!
SKŁADNIKI (4 porcje)
- 1/3 główki białej kapusty
- 1,5 dużych, soczystych jabłek (użyłam Ligol)
- 2 marchewki
- garść suszonej żurawiny
- garść słonecznika
- łyżka octu jabłkowego
- sok z połowy dużej cytryny
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
PRZYPRAWY
- łyżeczka suszonego koperku
- szczypta słodzidła (użyłam cukru kokosowego*)
- sól i pieprz do smaku
*zdrowe słodzidła to też melasa z karobu, syrop klonowy, ksylitol (nadmiar wywołuje biegunki), erytrol, stewia, miód.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Marchew ścieramy na tarte o drobnych oczkach, jabłko na grubych, kapustę drobno szatkujemy.
- Mieszamy z resztą składników.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Odstawiamy na 0,5-1 h, aby smaki się przeszły.
- Smakuje wyśmienicie z sosem brokułowym (przepis z ebooka) i np. kaszą gryczaną, która z brokułem lubi się nadzwyczaj dobrze. Zresztą tak samo, jak nasiona kolendry, które dorzuciłam do sosu 😉
Na zdrówko!
Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!
Potrzebujesz planu żywieniowego, z którym możesz ruszyć już TERAZ?
➡ 2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI 2100 kcal
➡2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI 1700 kcal wraz z modyfikacjami WEGETARIAŃSKIMI
A może szukasz inspiracji i wiedzy?
Poznaj swoją kobiecość i walory roślinnego odżywiania dopasowanego do cyklu miesiączkowego. Raz na zawsze pożegnaj się z wahaniami nastrojów i PMS!
➡ 32 ROŚLINNE PRZEPISY EBOOK DLA KOBIET “W zgodzie z cyklem menstruacyjnym”
No Comments